Foto: CNN

Kemenangan Hidilyn Diaz dalam acara angkat berat telah melakar sejarah buat negaranya kerana kali pertama menerima pingat emas dalam sukan Olimpik untuk Filipina.

Atlet wanita itu berjaya menewaskan juara dunia Liao Qiuyun dari China bagi kategori 55 kilogram pada temasya Olimpik Tokyo baru-baru ini.

AirAsia Filipina Beri Ganjaran Penerbangan Percuma Seumur Hidup Buat Hidilyn Diaz
Foto : Yahoo News Singapore

Kemenangan itu telah membawa tuah kepada Hidilyn apabila dia bakal menerima ganjaran daripada kerajaan Filipina berupa wang bernilai £477,000 (RM2.7 juta) dan sebuah rumah.

IKLAN

Selain itu, menerusi ciapan di Twitter AirAsia Philippines, atlet itu juga akan menerima hadiah penerbangan percuma sepanjang hayat sebagai penghargaan terhadap kejayaan yang dikecapinya ini.

AirAsia Filipina Beri Ganjaran Penerbangan Percuma Seumur Hidup Buat Hidilyn Diaz
Foto: AirAsia

Menurut jurucakap AirAsia Philippines, pihak AirAsia mahu rakyat ASEAN percaya bahawa mereka mampu merealisasikan apa sahaja walaupun berdepan dengan cabaran dan perjuangan semasa menjalani pemulihan dan kejayaan Hidilyn ini membuktikan bahawa tidak kira seberapa berat beban yang kita bawa, pasti akan membawa kepada kejayaan.

IKLAN

IKLAN

Benarlah kata pepatah, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Tahniah sekali lagi kami ucapkan kepada Hidilyn Diaz atas kejayaannya terbesarnya ini.

Sumber: (1), (2)