Peminat drama Korea pastinya menantikan kemunculan siri baru yang bakal bersiaran sepanjang bulan Februari ini.

Seperti yang dikongsikan oleh Kakimuvee di laman sosial mereka, terdapat beberapa buah drama menarik yang korang boleh tonton.

1. Say What You Saw

Tarikh tayangan: 1 Februari 2020

Mengisahkan seorang lelaki yang merupakan profiler jenayah genius tetapi panas baran, bekerjasama dengan seorang detektif wanita, Cha Soo-Young (Sooyoung). Cha Soo Young mempunyai kebolehan istimewa iaitu kebolehan mengingati dengan terperinci segala apa yang dilihatnya. Mereka mengejar pembunuh bersiri yang mana dianggap telah mati tetapi pembunuh itu sebenarnya masih hidup.

2. The Cursed

Tarikh tayangan: 10 Februari 2020

Jin-Hee (Uhm Ji-won) adalah wartawan yang membuat liputan kes jenayah ganas yang melibatkan Forest, syarikat IT terbesar di Korea Selatan. Pengerusi Forest adalah Jin Jong-Hyun (Sung Dong Il) yang sangat bergantung pada shamanisme. Semasa siasatannya, Im Jin-Hee mengetahui yang syarikat Forest ini bergantung kepada mak esah untuk memajukan syarikat.

IKLAN

Ketika cuba untuk membongkar rahsia di sebalik Forest, Im Jin-Hee bertemu dengan So-Jin. Dia dirasuki oleh semangat dan dia mempunyai kebolehan istimewa iaitu menyantau orang sehingga mati hanya dengan menulis nama mereka dalam Hanja (abjad Cina) serta menggunakan gambar dan barangan peribadi mereka.

3. Hyena

Tarikh tayangan: 21 Februari 2020

Hyena mengisahkan menceritakan tentang kehidupan dua orang peguam yang hanya mengejar wang dan seorang lagi peguam yang cerdas. Jum Geum Ja (Kim Hye Soo) melanggar sempadan undang-undang, etika dan rasuah, tidak peduli sama ada adil ke tak adil. Yoon Hee Jae (Joo Ji Hoon) adalah peguam elit yang berjaya. Yakin dengan kebolehannya, dia memiliki keperibadian yang angkuh tetapi bijak dalam menyelesaikan segala tugasannya.

IKLAN

3. Hi Bye Mama

Tarikh tayangan: 22 Februari 2020

Drama bergenre fantasi ini mengisahkan tentang suami isteri, Kim Tae-Hee membawa watak sebagai si isteri Cha Yoo-Ri, yang meninggal dalam kemalangan jalan raya dan kembali ke pangkuan suami dan anaknya sebagai hantu selama 49 hari. Cha Yoo-Ri cuba untuk menjadi manusia kembali.

4. If The Weather Is Good I'll Find You

IKLAN

Tarikh tayangan: 24 Februari 2020

Drama If The Weather Is Good, I’ll Find You merupakan drama Korea yang diadaptasi dari sebuah novel dengan judul yang sama karya Lee Do Woo. Park Min Young sebagai Mok Hae Won, seorang wanita biasa tanpa sebarang ciri istimewa selain pandai bermain cello sejak kecil.

Dia menggunakan kemahiran itu untuk melangkah ke dunia profesional, tetapi ini hanya mengakibatkan kesakitan dan kehilangan kepercayaan. Beliau kemudian memutuskan untuk berpindah ke sebuah bandar di Wilayah Gangwon, tempat dia tinggal ketika dia masih kecil.

5. My Holo Love

Tarikh tayangan: 7 Februari 2020

So-Yeon (Ko Sung-Hee) mempunyai masalah mengecam muka. Oleh kerana itu, dia menjarakkan dirinya dari orang lain. So-Yeon menjadi juruuji beta untuk hologram AI Holo (Yoon Hyun-Min).

Sementara itu, Nan-Do (Yoon Hyun-Min) adalah pencipta AI Holo. Nan-Do mempunyai penampilan fizikal yang sama dengan AI Holo, tetapi keperibadiannya berbeza.