Heboh masyarakat bercerita tentang kes ‘doktor gigi Youtube’ yang hanya mendapatkan panduan berguru melalui internet tentang cara memasang braces secara tidak sah.

Klip video tutorial di Youtube yang memberi penerangan kaedah pemasangan braces itu didapati sangat berbahaya kerana dalam video tersebut hanya mementingkan cara pemasangan saja.

Menurut jurucakap Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), individu yang memuat naik video itu tidak berkongsi ilmu dan perkara ini perlu diambil perhatian serius.

Hakikatnya, rawatan ini tidak boleh dilakukan oleh semua doktor bertauliah, malah doktor gigi biasa pun tak mempunyai kemahiran itu kecuali doktor pakar.

Tapi oleh sebab rawatan yang diberikan daripada Dr Youtube ini lebih murah, maka lebih ramai orang sanggup ambil risiko dan mengetepikan aspek-aspek keselamatan semata-mata untuk bayaran yang jauh lebih rendah.

Untuk mereka yang ingin mendapatkan perkhidmatan melakukan pemasangan braces, adalah lebih baik jika anda tahu terlebih dahulu perbezaan di antara rawatan yang dibuat Dr Youtube dan pakar ortodontik.

Banyak bezanya tau.

Info ini kami peroleh daripada laman Facebook Root of Science serta sumber daripada Dr Naadira dan Dr Nadzirah juga.

Diharap dengan perkongsian ini dapat menjawab segala kekeliruan masyarakat tentang isu fake braces yang semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini.

Pendakap gigi daripada Dr Youtube dalam lingkungan RM350.

Dr Youtube Vs Pakar Ortodontik, Ini Beza Antara Fake Braces Dengan Ori

IKLAN

One-off dan tiada rawatan susulan. Kalau patient datang balik akibat masalah gigi tidak vital, dekalsifikasi, keradangan gusi, dan lain-lain, rasanya mereka boleh buat?

– Jenis bahan yang digunakan untuk membuat applians tidak sesuai untuk diletak di dalam mulut manusia. rawatan ortodontik kebiasaannya mahal kerana jenis logam yang digunakan untuk membuat applians telah diuji selamat untuk diguna pakai di dalam mulut.

– Kebersihan sewaktu pemasangan braces. Orang yang tak bertauliah membuat rawatan di homestay, di bilik hotel, tiada tempat dan kerusi khas serta peralatan yang dicuci dan disterilisasi.

Pendakap gigi daripada pakar

Dr Youtube Vs Pakar Ortodontik, Ini Beza Antara Fake Braces Dengan Ori

Sebelum pemasangan:

– Dipastikan kebersihan mulut di tahap optimum

– Sekiranya perlu, rawatan tampalan dan scaling dibuat dahulu

– Kerusi khas serta peralatan yang dicuci dan disterilisasi.

IKLAN

– Acuan gigi diambil.

– Dua jenis analisis x-ray iaitu OPG (orthopantogram) untuk melihat struktur rahang dan gigi dan lateral skull untuk melihat struktur tulang kepala secara keseluruhan.

– Analisis daripada dua jenis x-ray dan acuan gigi, barulah satu pelan rawatan akan dibuat dan dibincang bersama pesakit dan penjaga pesakit.

Selepas pemasangan :

– Pemeriksaan susulan perlu dilakukan setiap 4-6 minggu. Ini adalah kerana getah dan besi yang digunakan mempunyai had ketegangan dan ia perlu ditukar untuk menjadikan rawatan efektik.

– Temu janji setiap 6-8 minggu diperlukan untuk memastikan kesihatan oral pesakit di tahap optimum.

– Pakar akan memastikan pesakit faham dan tahu menggunakan berus gigi khas dan juga teknik flossing yang betul supaya tidak menyebabkan penanggalan braces.

IKLAN

– Memastikan tiada komplikasi enamel gigi dekalsifikasi iaitu proses hilangnya kalsium daripada gigi dan boleh menyebabkan karies gigi.

– Memastikan pendakap gigi tidak menyebabkan gigi tidak vital. Iaitu apabila pulpa atau saraf gigi menjadi nekrotik, atau mati. Gigi tidak vital akan kehilangan darah dan bekalan air, menjadikannya sedikit rapuh dan berubah warna. Rawatan kanal akar boleh dilakukan untuk menyelamatkan gigi, tetapi tidak dapat mengekalkan warna asal gigi.

A. Klinik Swasta RM4k-20k.

B. Klinik Kerajaan: RM1200.

Kenapa Dr gigi palsu ni sama bahaya dengan pengamal sains palsu dan doktor palsu yang lain?

Di Thailand, terdapat 2 kes kematian berkaitan dengan fake braces dilaporkan di mana salah seorang remaja dilaporkan meninggal dunia akibat jangkitan tiroid akibat memakai fake braces.

Hm, rasanya isu ini bukanlah sesuatu yang baru. Dah banyak pun berita-berita tak baik yang kita dengar tentang kesan penggunaan fake braces ini. Tapi persoalannya, mengapa masih ada yang berani mendapatkan rawatan ini daripada individu yang salah ya?

Sumber: Harian Metro & Root of Science

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI