Bangga dan teruja pasti dirasai oleh setiap ibu bapa apabila melihat kejayaan anak berjaya di menara gading. Tambahan pula anak yang dilahirkan itu ‘istimewa’.

ARTIKEL BERKAITAN : Genap Usia 41 Tahun Ini! Heroin Filem AADC, Dian Sastrowardoyo Masih Anggun Persis ‘Anak Dara’

Siapa tak kenal, Dewi Yull penyanyi yang tidak asing lagi buat peminat di republik Indonesia dan juga Malaysia. Bagi yang tidak tahu, Dewi Yull atau nama sebenarnya Raden Adjeng Dewi Pudjijati mempunyai anak yang istimewa.

Lahirkan Anak ‘Istimewa’ Bukan Halangan Terima Anugerah Tertinggi Di Amerika. Dewi Yull Tumpang Bangga!

Giscka Putri Agustina Sahetapy dan Surya Putra Sahetapy, kedua-duanya dilahirkan pekak dan bisu. Pun begitu, Giscka Putri meninggal dunia pada tahun 2010 akibat radang otak.

Namun, penyanyi itu tidak pernah berasa malu, jauh sekali merungut dengan anugerah daripada-NYA.

ANUGERAH

Setelah kehilang sang puteri, Surya Putra ujar Dewi Yull, sangat membanggakannya.

IKLAN

Masakan tidak, remaja tersebut mempunyai kelebihan setanding insan normal lain.
Justeru, beliau sanggup berkorban apa sahaja termasuk memberi pendidikan yang terbaik.

Menerusi satu hantaran, Dewi Yull berkongsi kejayaan Surya Sahetapy yang berjaya menggenggam tiga anugerah.

Lahirkan Anak ‘Istimewa’ Bukan Halangan Terima Anugerah Tertinggi Di Amerika. Dewi Yull Tumpang Bangga!

Lebih membahagiakan, anak ketiga beliau merupakan satu-satunya mahasiswa yang meraih tiga pencapaian istimewa buat kali pertama sepanjang menuntut di sebuah institusi pengajian tinggi di New York, Amerika Syarikat.

IKLAN

Difahamkan, sistem pembelajaran di Indonesia lebih menekankan bahasa verbal dan tulis serta tidak banyak meneroka bahasa isyarat bagi mereka yang dilahirkan pekak dan bisu.

Justeru, Dewi Yull beliau nekad menghantar anaknya ke Amerika Syarikat.

Ia juga adalah permintaan Surya Sahetapy sendiri yang kagum dengan fasiliti yang disediakan untuk golongan kelainan upaya sepertinya.

Sementara itu, hantaran Surya Sahetapy yang mendedikasi kejayaannya terhadap si kakak yang telah meninggal dunia mengundang sebak.

IKLAN

Tulisnya: “Hai Gisca! Saya berbesar hati untuk memaklumkan bahawa saya telah dipilih sebagai Pelajar Siswazah Cemerlang dalam kategori Ijazah Sarjana Sains dan Perwakilan Kolej Siswazah NTID untuk tahun akademik 2022-2023.”

“Selain itu, saya menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Pelajar Antarabangsa. Ayah dan ibu akan berada bersama ketika majlis graduasi saya. Tidak sabar untuk mengalu-alukan mereka ke Rochester, New York!.”

Siapa yang tak bangga, kan, anak yang serba kekurangan, namun cemerlang dalam pelajaran.

Sumber Instagram dewiyullofficial & Hai Bunda, Indonesia

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI