Grup K-Pop terkenal, EXO-CBX melancarkan MV terbaru, Blooming Day dan mereka bertiga kelihatan – hhm – cantik!

 

Selebriti Korea Selatan sememangnya terkenal dengan ketelitian mereka dalam penjagaan kulit wajah. Disebabkan itulah, sama ada lelaki atau perempuan di sana kebanyakannya tidak mempunyai masalah kulit wajah yang kritikal seperti jerawat batu dan alergi teruk.

Penulis tak menafikan bahawa selebriti Korea juga pandai untuk menyolek wajah masing-masing. Bukan je selebriti perempuan tau, selebriti lelaki pun ‘kemain’ hebat lagi nak ‘mencantikkan’ wajah masing-masing.

Kadangkala, serius penulis rasakan, kalah Instafamous dan remaja perempuan di Malaysia lagi bila tiba bab bermekap ini!

Instafamous Malaysia, Elcah dan Asyalliee antara yang selalu memuat naik solekan berwajah K-Pop mereka di akaun masing-masing.

 

Tak percaya? Cuba tengok cara kumpulan EXO-CBX ‘cantik’ disolekkan untuk video muzik terbaru bagi single Blooming Dale. Terutamanya pada bahagian mata, mereka memang kelihatan on-fleek !

 

Smokey Eyes Manja

IKLAN

Chen menggayakan solekan mata minimal. Korang boleh meniru dengan menggunakan sedikit warna coklat untuk waterline bawah mata dan outer corner mata agar mata kelihatan lebih besar daripada normal.

 

Glossy Eyeshadow

Teknik pembayang mata glossy memang hangat diperkatakan di Minggu Fesyen sedunia. Trend ini dipakai untuk kelopak mata Xiumin. Nampak ringkas tetapi elegan terutamanya untuk dipakai semasa dinner.

 

IKLAN

Purple Underliner

Di pentas fesyen, solekan mata menggunakan warna ‘rich’ seperti Burgundy dan ungu gelap memang popular di kalangan model. Tapi jangan terkejut bila korang melihat ia juga berkesan pada wajah Baekhyun! Hanya letakkan sedikit di bawah mata untuk memberi sedikit dimensi pada pandangan mata korang.

 

Mata Lilac

Kalau korang nak go all out dengan warna ungu tetapi takut mata kelihatan seperti baru ditumbuk, pilih warna ungu cair atau lilac seperti solekan mata Xiumin ini. Sapukannya pada upper dan lower lids, mesti korang akan kelihatan lebih manis bak jejaka Korea.

IKLAN

Eh, macam pernah dengar je!

 

Yellow Eyeshadow

Oleh sebab warna kulit kita memang seakan sama dengan warna kulit selebriti lelaki K-Pop yang lebih ‘tanned’, why not korang tiru solekan pembayang mata kuning dan ber-glitter seperti Xiumin ini.

Lebih-lebih lagi jika korang memakai contact lens berwarna hazel cerah, memang korang akan nampak ‘sebijik’ macam selebriti Korea.

* * * * *

So, siapa yang lebih ‘cantik’ – Instafamous Malaysia ataupun EXO CBX?