Isu siling rumah bocor terutama bagi rumah bertingkat memang menjadi masalah utama jika penyelesaian baik tidak diterima dari pemiliki rumah atas. Dirinya mungkin mendakwa bukan lantai bilik airnya bocor atau cuba menangguhkan pembaikian tersebut dengan alasan tidak punya wang lagi.

Jika kebocoran siling rumah masih serius, pada siapakah kita hendak mengadu? Peguam Hartanah, Salkukhairi Abd Sukor yang juga Timbalan Presiden Pertubuhan Kebajikan dan Literasi Undang-undang Malaysia (K-LITERASI) berkongsi info apa boleh kita lakukan jika berlaku masalah ini.

Kebocoran siling pada rumah strata. Siapa yang kena bertanggungjawab?

Kebocoran pada siling rumah pasti tidak asing bagi pemilik rumah strata seperti apartment, kondominium dan lain-lain.

Sebenarnya terdapat undang-undang khusus tentang isu “inter-floor leakage” (kebocoran antara tingkat) atau dengan kata lain air penyebab bocor pada siling rumah strata.

Dalam Peraturan Pengurusan Strata 2015, ia didefinisikan sebagai apa-apa keterangan mengenai kebasahan, kelembapan atau penembusan air pada siling atau apa-apa bahan yang diletakkan atau dipasang pada siling (Peraturan 55).

Apa yang patut dilakukan jika pemilik mendapati terdapat kebocoran pada siling rumah strata mereka?

1. Buat aduan kepada pihak pengurusan (atau pemaju jika masih lagi dalam waranti).

2. Pemeriksaan akan dijalankan oleh pihak pengurusan/ pemaju di unit anda untuk mencari penyebab kebocoran dan siapa yang harus dipertanggungjawabkan. (Peraturan 57).

3. Seksyen 142 Akta Pengurusan Strata 2013 menyatakan, jika kebocoran terdapat pada siling rumah anda, maka unit di atas yang harus dipertanggungjawabkan jika tiada bukti yang menunjukkan sebaliknya.

IKLAN

4. Ini bukan bermakna automatik unit di atas yang mengakibatkan kebocoran. Justeru itu, pihak pengurusan boleh menjalankan pemeriksaan lanjut di unit tersebut demi mempercepatkan proses siasatan.

5. Bagaimana pula jika pemilik rumah enggan unitnya diperiksa oleh pihak pengurusan?

Menurut Peraturan 63, Peraturan-Peraturan Pengurusan Strata 2015, sekiranya pemilik unit di atas anda tidak memberi akses ke unitnya untuk pemeriksaan, maka pemilik berkenaan boleh didapati bersalah dan dikenakan denda tidak melebihi RM50,000.00 atau penjara tidak melebihi tiga tahun.

6. Jika berlaku kebocoran tersebut, daripada siapa kita boleh tuntut kerugian tersebut?

Ini bergantung sama ada harta tersebut masih dalam tempoh liabiliti kecacatan atau tidak.
Jika belum tamat tempoh liabiliti kecacatan, maka pemajulah yang perlu bertanggungjawab ke atas kerosakan itu manakala sekiranya sudah tamat tempoh liabiliti kecacatan dan terbukti unit di atas anda yang menyebabkan kebocoran, pemilik unit tersebutlah yang bertanggungjawab.

7. Kalau si pemilik unit tersebut gagal membaiki kebocoran itu sehingga menyebabkan pihak pengurusan terpaksa membaikinya, maka pihak pengurusan boleh tuntut kos pembaikan itu ditanggung oleh si pemilik unit itu.

IKLAN

Peraturan 61 dalam Peraturan-Peraturan Pengurusan Strata 2015 jelas menyatakan :

“(1) Jika kebocoran antara tingkat disebabkan oleh atau dikenal pasti berpunca daripada suatu petak atau mana-mana bahagian daripadanya, pembeli, pemunya petak atau pemilik petak itu, tanpa prejudis kepada haknya untuk mendapatkan indemniti dari mana-mana pihak lain, hendaklah mengambil semua langkap perlu untuk membaiki kebocoran antara tingkat itu dalam masa tujuh hari dari penerimaan Borang 28.

“(2) Sekiranya langkah-langkah yang dinyatakan dalam subperaturan 61(1) tidak dilaksanakan, mana-mana pemaju, badan pengurusan bersama, perbadanan pengurusan atau perbadanan pengurusan subsidiary atau ejen pengurusan yang dilantik oleh Pesuruhjaya di bawah subseksyen 86(1) atau 91(3) Akta, mengikut mana-mana yang berkenaan dengan, hendaklah secepat yang dapat dilaksanakan mengambil semua langkap perlu untuk membaiki kebocoran antara tingkat itu dan hendaklah mengenakan caj dan mendapatkan semua kos dan perbelanjaan dari pihak yang bertanggungjawab untuk membaiki kebocoran itu”.

*********************
Soalan tambahan yang selalu ditanyakan:

1. Jika pemilik unit atas tidak mahu bertanggungjawab setelah terbukti daripada siasatan kebocoran berpunca daripada pihaknya dan setelah diminta oleh JMB untuk berbuat demikian, apa yang patut di lakukan?

IKLAN

Jawapan:
JMB boleh baiki kerosakan tersebut. Segala kos pembaikan akan dituntut daripada pemilik yang menyebabkan kebocoran tersebut.

Jika dia tidak mahu bayar, JMB boleh failkan tuntutan Undang-undang terhadap pemilik tersebut atau memfailkan tuntutan di Tribunal Pengurusan Strata.

2. Jika pemilik dah buat aduan kepada JMB tetapi JMB enggan ambil tindakan sepatutnya , apa yang boleh pemilik lakukan?

Jawapan:
Pemilik boleh buat aduan rasmi kepada Pesuruhjaya Bangunan (COB) di majlis perbandaran/ majlis daerah.

COB akan siasat dan boleh arahkan pembaikan dibuat sekiranya terbukti pihak pihak gagal melaksanakan kewajipan tersebut.

Jika masih gagal pemilik boleh buat laporan polis dan tindakan undang-undang di bawah Akta pengurusan hakmilik strata boleh diambil ke atas JMB.

Pemilik juga boleh failkan tuntutan di Tribunal Pengurusan Strata.
3. Bagaimana pula jika kebocoran itu berlaku pada unit yang paling atas? Siapa yang perlu bertanggungjawab?

Jawapan:
Jika kebocoran itu berpunca dari dalam rumah sendiri, pemilik yang kena baiki melainkan ianya berlaku dalam tempoh waranti dengan pemaju.
Jika bocor berpunca daripada bahagian luar bangunan / atap luar atau berpunca daripada kawasan common area, pemaju/ jmb perlu bertanggungjawab untuk baiki.
Moga perkongsian ini bermanfaat.
Terima kasih.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI