Siapa yang tidak kenal dengan pelantun suara 'Makhluk Tuhan Paling Seksi' Mulan Jameela yang merupakan selebriti kelahiran negara jiran kita, Indonesia.

Kalau dulu kita semua sedia maklum bagaimana penampilannya sebelum ini, tapi tidak perlulah diungkit semula kerana kini Mulan sudah pun berhijrah dan tampil dengan imej berhijab.

Cantik sungguh bila personaliti ini berpakaian sempurna menutup aurat. Terbukti bahawa tidak mustahil untuk seseorang individu itu berubah menjadi lebih baik.

Penghijrahan selebriti Indonesia ini mendapat perhatian oleh seorang pensyarah yang memberi pandangannya terhadap perubahan positif yang dilakukan oleh Mulan Jameela.

IKLAN

Menurut Avana Fatni SyukurLee, ada 8 perkara yang kita semua boleh belajar daripada kisah hidup Mulan dan antaranya adalah seperti berikut:

1. Hidayah itu milik Allah

2. Jangan cepat menghina dan menghukum peribadi orang yang mungkin tidak sealim anda

3. Iman itu boleh turun dan naik

IKLAN

4. Wanita berhijab, tertutup itu lebih indah berbanding yang terbuka

5. Lebih banyak ilmu agama dipelajari, lebih banyak keinsafan. Dia mendalami ilmu agama

6. Pilih kawan yang menuju ke syurga bukan neraka. Dia memilih untuk bersahabat pada yang membimbing ke syurga

7. Hijrahnya dengan meninggalkan apa yang dia suka buat sebagai artis

IKLAN

8. Beri peluang untuk siapa pun berubah

Kesimpulannya, semua manusia boleh berubah. Jangan pernah sesekali kita memandang rendah dengan peribadi orang lain kerana kita tidak tahu apa yang akan berlaku di kemudian harinya.

Sungguh, hidayah itu milik Allah. Sebagai hambanya kita sentiasa perlu berdoa agar dibukakan jalan kebaikan dalam kehidupan seharian.

Moga kekal istiqamah, insyaAllah!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI