Foto: Wired

Masalah kena gigit nyamuk mungkin satu perkara yang biasa, namun kadangkala bila kita digigit nyamuk, kawan-kawan yang lain tidak pula digigitnya sekali. Hiks!

Mesti korang pernah mengalami situasi seperti ini kan?

Tahukah korang, nyamuk sebenarnya tertarik dengan beberapa ciri-ciri tertentu?

Foto: wnpr.org

Doktor Samhan telah pun berkongsi informasi tentang 6 sebab kenapa korang sering digigit nyamuk. Jom kita lihat antara point-point menarik ini.

1. Darah jenis O

Jenis darah tertentu lebih manis daripada yang lain. Satu kajian mendapati darah jenis O mempunyai 83% kebarangkalian lebih tinggi untuk digigit nyamuk. Manakala sebaliknya dengan darah jenis A.

IKLAN

2. Individu bertubuh besar

Menurut kajian, ia kena-mengena dengan kadar metabolism dan jumlah karbon dioksida yang dibebaskan daripada badan sewaktu pembakaran tenaga. Nyamuk menggunakan gas karbon dioksida untuk mengesan sasaran mereka dan ia boleh dikesan dari jarak 50 meter.

Jadi, lebih besar korang, lebih banyak gas karbon dioksida yang dibebaskan dan katakana korang bersaiz besar dalam kumpulan keluarga atau rakan, maka besarlah peluang untuk digigit nyamuk.

3. Wanita hamil

IKLAN

Menurut satu kajian yang dilakukan di Afrika, wanita hamil dua kali ganda berpeluang digigit nyamuk kerana mereka membebaskan lebih banyak gas karbon dioksida. Malah, dalam satu kajian pada 2002 mendapati wanita sarat mengandung membebaskan 21% lebih banyak gas tersebut berbanding wanita biasa.

4. Individu yang sedang bersenam

Nyamuk tertarik dengan asid laktik, kompaun yang dikesan dalam peluh. Selain itu, senaman juga meningkatkan haba tubuh yang turut menyumbang tarikan gigitan nyamuk.

5. Memakai pakaian gelap

IKLAN

Ini logik paling asas di mana nyamuk lebih tertarik kepada persekitaran gelap, maka pakaian korang juga memberi indikasi yang serupa. Dr. Jonathan Day, seorang pakar entomologi dan nyamuk di University of Florida menjelaskan, nyamuk sukar terbang dalam angin jadi mereka lebih memilih untuk berpusat di dataran. Persekitaran gelap membuatkan mereka lebih selesa.

6. Individu kuat berpeluh

Asid tertentu dalam tubuh badan seperti laktik dan urik serta kolesterol mempunyai kandungan steroid yang tinggi. Ia juga menarik perhatian nyamuk kerana orang jenis ini mempunyai kadar metabolism tinggi selain memproses kolesterol lebih cepat daripada yang lain.

Oh, rupa-rupanya memang nyamuk ni memilih juga ya? Hiks!

Sumber: Dr. Samhan