Kebergantungan harap sebilangan anak muda terhadap bahan rokok bukanlah sesuatu yang dikenal pasti. Bahkan, gejala merokok dalam kalangan pengguna muda terutamanya di bawah usia 35 tahun sudahpun berlaku berpuluh-puluh tahun dahulu.

Laporan persidangan Tobacco Harm Reduction yang ke-6 pada bulan September lalu sudah pun mengesahkan betapa tingginya jumlah perokok dalam kalangan remaja. Statistik yang dilaporkan mereka menunjukkan 40.2 peratus daripada remaja lelaki berusia 15 tahun ke bawah merupakan pengguna produk tembakau dan ia amat membimbangkan.

Isu ini terus berlarutan dari generasi ke generasi disebabkan beberapa faktor seperti ketagihan terhadap kandungan nikotin yang ada di dalam sebatang rokok (biarpun nikotin bukanlah punca utama kepada penyakit kronik akibat tabiat menghisap rokok), gambaran imej swag di hadapan rakan sebaya dan disebabkan pengaruh orang di sekeliling yang menghulurkan pelawaan.

Dahulunya, gejala merokok seakan sukar untuk dibendung sekiranya seseorang itu sudah menjadikannya sebagai rutin harian. Ketiadaan sebatang rokok umpama pernafasan terganggu buat mereka gamaknya.

Jujurnya, generasi muda pada zaman sekarang lebih beruntung kerana dilengkapi dengan pelbagai pilihan alternatif. Semuanya gara-gara keberkesanan teknologi yang membuatkan si perokok tegar kini boleh berharap kepada beberapa alternatif lain yang lebih kurang berisiko berbanding rokok tradisional.

Untungnya Hidup Zaman Ini, Teknologi Buatkan Ramai Tak Bergantung Kepada Rokok Biasa – Sebaliknya..

REMAJA ingin memetik perkongsian oleh Pengarah Bahagian Penglibatan Saintifik Serantau Asia di Philip Morris International, Tomoko Iida yang diterbitkan menerusi segmen Scientific Update Issue 16R.

Ujar beliau, negara Jepun juga tidak terlepas daripada menangani isu merokok dalam kalangan masyarakat mereka. Cuma, selari dengan perkembangan teknologi dan kesedaran yang semakin berkembang terhadap bahaya gejala merokok kepada diri sendiri serta masyarakat di sekeliling; masyarakat di Jepun kini semakin cakna dengan alternatif yang boleh mereka guna pakai bagi menggantikan sebatang rokok biasa.

“Data dari Jepun menunjukkan produk bebas-asap rokok (smoke-free products) boleh memainkan peranan penting dalam pengurangan bahaya tembakau dan kesihatan orang awam.

“Data jualan di Jepun juga terus menunjukkan bahawa HTP (Heated Tabacco Product ataupun produk tembakau yang dipanaskan) mempunyai kesan positif terhadap penurunan kelaziman merokok dengan menghentikan sejumlah besar perokok dewasa daripada tabiat menghisap rokok.

IKLAN

“Pengambilan HTP di Jepun juga membantu penurunan mendadak dalam jualan rokok. Menurut laporan terbaru industri daripada Tobacco Institute of Japan, pengambilan rokok menurun sebanyak 44 peratus dalam tempoh lima tahun selepas pengenalan THS (Tobacco Heating System ataupun Sistem Tembakau yang dipanaskan) – iaitu penurunan tertinggi yang pernah berlaku di Jepun,” kongsi Iida.

Untungnya Hidup Zaman Ini, Teknologi Buatkan Ramai Tak Bergantung Kepada Rokok Biasa – Sebaliknya..

Perkembangan positif yang berlaku di Jepun ini turut dibantu oleh keperibadian masyarakat di sana yang memandang tinggi faktor kebersihan peribadi dan di sekeliling serta keterbukaan minda mereka untuk mencuba teknologi baharu demi kelangsungan hidup yang lebih baik.

“HTP dianggap mempunyai kelebihan yang ketara; sesuai dengan budaya perokok di Jepun.

“Sebagai contoh, HTP tidak menghasilkan abu (justeru tidak perlu membersihkan bekas abu rokok, tiada kebakaran (mengurangkan risiko berlakunya kebakaran di rumah), kurang bau dan tiada asap (justeru tidak menganggu orang lain di sekeliling),” tambahnya lagi.

Untungnya Hidup Zaman Ini, Teknologi Buatkan Ramai Tak Bergantung Kepada Rokok Biasa – Sebaliknya..

IKLAN

Tujuan utama Iida menyentuh mengenai asap rokok adalah kerana ia merupakan salah satu punca utama menjurus kepada penyakit kronik dalam kalangan perokok dan perokok sekunder (mereka yang berada di sekeliling mereka).

Menurut Pengurus Pengurusan Projek dan Integrasi Pengetahuan di PMI, Mark Bentley berkata asap rokok yang dibebaskan daripada proses pembakaran tembakau mengandungi lebih daripada 6,000 bahan kimia di mana sekurang-kurangnya 100 daripadanya telah disahkan sebagai memudaratkan.

Ini bermakna, berbekal mindset yang bersedia untuk berubah dan komited melakukan perubahan demi kebaikan diri sendiri dan orang tercinta; sebarang halangan untuk beralih daripada pengambilan rokok seperti dahulu kala kepada alternatif bebas asap rokok akan bertambah mudah.

Haa, tapi mesti korang tertanya-tanya kan – selain daripada faktor-faktor tersebut, apa lagi yang membuatkan perokok di Jepun mampu beralih arah daripada rokok biasa yang sudah terbiasa dihisap setiap hari? Dan adakah alternatif bebas asap rokok yang diambil sekarang?

Dalam dua kajian yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan, Buruh dan Kebajikan (MHLW) Jepun serta Pusat Kanser Kebangsaan (NCC) untuk mengkaji kesan HTP terhadap kualiti udara dalaman, mereka mendapati bahawa pendedahan kepada aerosol daripada HTP dalam sebuah bilik disifatkan sebagai ‘boleh diterima’ ataupun tolerable memandangkan risiko kanser seumur hidup berada di bawah tahap VSD 10-5 (1/100,000) iaitu tiga magnitud lebih rendah daripada rokok biasa yang dihisap dalam keadaan yang sama.

IKLAN

. . .

Tidak dinafikan, kebanyakan kajian menunjukkan produk bebas asap rokok ini tidaklah bebas sepenuhnya daripada risiko.

Namun, perkembangan teknologi terhadap alternatif tembakau yang sedang berlaku kini ternyata mengurangkan risiko kesihatan berbanding rokok. Ini sekaligus membantu perokok tegar untuk meninggalkan budaya merokok terutamanya dalam kalangan remaja generasi sekarang. Pilihan terbaik tentunya adalah untuk menghentikan terus tabiat merokok kalian demi kesejahteraan diri sendiri dan orang tersayang terutamanya yang berada di sekeliling korang.

. . .

* Sumber dipetik daripada laporan No Smoke Summit bertarikh 27 September 2023.

** Sumber dipetik daripada laporan PMI Science bertarikh 24 Oktober 2023.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI