Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

Dalam kehidupan kita yang serba-serbi lengkap dan selesa rupanya masih ada lagi yang ‘tertinggal’. Diibaratkan seperti “kais pagi makan pagi, kais petang makan petang” finalis Hero Remaja Jabir Meftah berkongsi kisah sayu salah seorang penerima dana YouthCareMalaysia yang pasti membuatkan kita sebak.

Ini perkongsiannya,

Makcik ni kerja kutip sampah, sebulan alhamdulillah katanya dapat kumpul sampai RM40.. Jiran dia kata setiap kali nampak kucing mesti akan ambil and orng selalu tinggalkan kucing dkt tmpt dia. Tapi mcm mana dia bagi makan dkt kucing? Makcik tu kata biasanya dgn ikan dan ayam.. Bayangkan ikan dan ayam yg sikit dia boleh kongsi rezeki dgn haiwan lain.. Jiran dia anggap makcik ni mcm mak sndiri sebab dia anak yatim. Jiran ni ada ckp yg makcik ni selalu sngt cerita psl anak2 dia sebab rindu. Sampai dia start panggil semua anak kucing dgn nama2 mcm anak, adik dan along sebab rindu..

Menurut Pelajar jurusan Kejuruteraan Kimia ini, pasangan ini kehilangan contact keluarga mereka sebab pindah rumah sebelum ini. Kalau nak bantu mereka kena cari jalan untuk temukan balik mereka bersama keluarga mereka

IKLAN

Tidak meletakkan dunia glamor sebagai satu perkara utama untuknya, Jabir membuka mata masyarakat untuk bersama-sama membantu orang yang susah dalam Youth Care Malaysia.

Tambah Jabir, Youth Care Malaysia perlukan bantuan dan donation sebab tak cukup dana untuk jalankan aktiviti ini nanti. Beliau juga merayu para pengamal media dapat sama-sama memberikan sokongan menyebarkan aktiviti kebajikan ini.

“Basically kita akan kumpul barang-barang terpakai dan rancang untuk edarkan seminggu sebelum raya haji supaya golongan fakir miskin dapat barang baru”

IKLAN

Dia yang juga merupakan Presiden Youth Care Malaysia untuk Pertubuhan Pendidikan Kesedaran Dan Minda Prihatin Malaysia (PPKDMPM) turut turun padang membantu mereka yang memerlukan dan mempelawa para remaja di luar sana bersama-sama join YCM bagi membantu orang yang susah. (klik disini untuk join)

IKLAN

“It is a national level event tapi majority yang run is remaja. Karnival ni juga datang daripada idea sorang remaja perempuan yang bekerja sebagai barista dekat alley. Semua bermula dengan dm di twitter tapi sekarang sampai macam ni”

Jadi, kalau korang berminat ingin menghulurkan derma atau sponsorship kewangan boleh ke website YouthCareMalaysia . Korang boleh menyalurkan juga menyalurkan bantuan dalam bentuk barang seperti pakaian, perabot dan lain-lain lagi. Sponsor services atau makanan untuk committee juga dialukan.

Bersedekahlah. Beri apa yang ada dalam tangan. Bantu tanpa mengharap ia dinilai dan kita dapat pujian.

Sumber: Jabir Meftah