Indonesia antara negara Asia Tenggara yang boleh digelar powerhouse dalam pertandingan ratu cantik. Di pentas antarabangsa jarang sekali Indonesia tercicir dari menjadi semifinalis. Dengan latihan rapi dan persediaan yang ketat, wakil Indonesia menyerlah di pentas antarabangsa setanding negara-negara lain.

Prestasi mereka cukup membanggakan dan sehingga kini, wakil dari Indonesia pernah memegang gelaran Miss Grand International 2016 dan juga Miss International 2017.

Dahulu Mereka Juara Pertandingan Ratu Cantik Antarabangsa, Kini Manis Berhijab
Saat menjuarai Miss Grand International 2016

Pada tahun 2016, Ariska Putri Pertiwi merupakan pemenang tempat keempat dalam pertandingan Puteri Indonesia. Ekoran kejayaannya itu dia diberi peluang mewakili Indonesia di pertandingan Miss Grand International 2016. Siapa sangka, walaupun dia bukan juara di negara sendiri, akhirnya dia membanggakan Indonesia apabila berjaya memenangi golden crown idaman ramai.

Dia mencipta sejarah sebagai wakil Indonesia pertama memenangi pertandingan ratu cantik berskala besar dan popular.

BACA JUGA: Membanggakan Universiti, Andina Julie Dianugerahkan Biasiswa Hingga Peringkat Sarjana

Dahulu Mereka Juara Pertandingan Ratu Cantik Antarabangsa, Kini Manis Berhijab
Kevin Lilliana mencipta sejarah tersendiri untuk Indonesia

Kemudian pada tahun 2017 pula, pemenang tempat kedua pertandingan Puteri Indonesia, Kevin Lilliana mendapat hak mewakili negaranya ke pertandingan Miss International 2017. Dek persembahan dan pencapaian cemerlangnya dia dinobatkan sebagai pemenang Miss International 2017 sekaligus mengalahkan 68 peserta lain.

IKLAN

Dengan kemenangannya ini, Indonesia masuk dalam carta antara negara yang pernah memenangi salah satu mahkota dari empat pertandingan ratu cantik berprestij.

MANIS BERHIJAB

Jika dahulu masing-masing lincah di pentas ratu cantik dan semestinya menggayakan busana renang dalam salah satu segmen pertandingan. Namun mereka berdua sudah pun beralih arah untuk melakukan ‘hijrah’. Kini, Ariska dan Kevin memilih untuk mengenakan hijab sebagai salah satu tuntutan dalam Islam.

BACA JUGA: Gadis Kacukan Pertama Menang Gelaran Miss Thailand, Manita Farmer Pecah Rekod 88 Tahun Pertandingan

IKLAN

Dahulu Mereka Juara Pertandingan Ratu Cantik Antarabangsa, Kini Manis Berhijab

Dahulu Mereka Juara Pertandingan Ratu Cantik Antarabangsa, Kini Manis Berhijab

Ariska mula berhijab ketika bulan Ramadan tahun 2021 manakala Kevin pula memulakan perjalanan hijabnya pada tahun 2020 usai kelahiran anak sulungnya. Masing-masing memiliki alasan tersendiri dan juga sebab mengapa mereka mengambi keputusan untuk mengenakan hijab.

Apa yang pasti setiap seorang dari mereka menawan dengan gaya hijab dan aura sebagai seorang ratu tidak berkurangan sedikitpun.

IKLAN

BACA JUGA: Mak Yong Jadi Inspirasi Kostum Nasional Miss Grand Malaysia 

+++ Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.