Jika kita masih memikirkan bahawa wabak pandemik yang mengakibatkan lebih dari 4.2 juta penduduk dunia dijangkiti akan berakhir, persepsi kita itu ternyata salah. Malah kalau kita merasakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang diperkenalkan oleh kerajaan sebagai satu langkah menyekat kebebasan kita untuk bergerak ke sana ke mari, ia juga sebenarnya adalah satu “nikmat” kesihatan yang Allah berikan untuk mengelak kita dari dijangkiti penyakit ini.

Ini kerana semalam, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengeluarkan amaran, COVID-19 tidak akan hilang dan penduduk dunia perlu terima hakikat dan belajar hidup dengannya.

COVID-19 Tak Akan Hilang Selamanya, WHO Sarankan Penduduk Dunia Sedia Hadapi
Mesyuarat Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) semalam di Geneva memaklum yang COVID-19 tidak akan hilang selamanya

Ketika beberapa negara di seluruh dunia mulai secara beransur-ansur melonggarkan sekatan perintah berkurung yang dikuatkuasakan kerajaan masing-masing untuk menghentikan penyebaran pandemik COVID-19, WHO mengatakan ia mungkin tidak akan dihapuskan sepenuhnya.

Virus ini kali pertama muncul di Wuhan, China akhir tahun lalu dan kini sudah menjangkiti lebih daripada 4.2 juta orang di seluruh dunia dan membunuh hampir 300,000 di seluruh dunia.

IKLAN

“Kami mempunyai virus baharu yang menyerang populasi manusia, oleh itu sangat sukar untuk diramalkan bila kita akan mengatasinya,” kata Pengarah Kecemasan WHO, Michael Ryan.

“Virus ini mungkin menjadi virus endemik lain di kalangan penduduk dunia ketika ini dan virus ini mungkin tidak akan pernah hilang.

IKLAN

“Seperti jangkitan HIV tidak hilang – tetapi kita telah mengatasi virus ini,” katanya pada sidang media maya di Geneva. Lebih daripada separuh penduduk dunia terpaksa mengikut perintah berkurung sejak krisis kesihatan ini bermula lebih enam bulan lalu,” kata Ryan.

IKLAN
COVID-19 Tak Akan Hilang Selamanya, WHO Sarankan Penduduk Dunia Sedia Hadapi
Penduduk dunia harus bersedia menghadapi COVID-19 kerana wabak ini tak akan hilang selamanya

Justeru, WHO memberi amaran bahawa tidak ada jaminan bagi kebanyakan negara yang mula melonggarkan sekatan perintah berkurung tidak akan mencetuskan gelombang jangkitan kedua.

“Banyak negara ingin keluar (daripada pandemik COVID-19) dengan cara yang berbeza.
“Jadinya, kita mencadangkan supaya setiap negara sentiasa berwaspada dan mengambil langkah berjaga-jaga pada tahap tertinggi,” kata Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sumber : Zik Z Peace

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI