Ahh berita begini boleh buat orang kelirukan.

Semalam pasti ramai penggemar makanan laut dari Pantai Barat Semenanjung kecewa dengan berita kerang- kerangan dari kawasan Pantai Barat Semenanjungitu dicemari empat jenis logam berat. Bayangkanlah selama ini kita sedap makan  kerang bakar, direbus pun sedap, lala masak sambal dan lain lagi tapi tiba-tiba dikatakan ada empat jenis logam berat di kawasan pantai tersebut!

Fuhh kalau makan jadi apa eh?

Akhbar arus perdana semalam melaporkan  orang ramai dinasihati agar mengurangkan makanan bercengkerang terutama di kawasan Pantai Barat Semenanjung kerana berisiko dijangkiti penyakit akibat keracunan logam berat seperti arsenik, kadmium, plumbum dan merkuri yang banyak dikesan di kawasan muara sungai dan pelabuhan di sepanjang Selat Melaka.

Seafood Dari Selat Melaka Selamat Di Makan! Tak Ada Logam Berat Pun
Kerang antara spesis kerangan yang banyak diperoleh di Pantai Barat Semenanjung dan enak dimakan sama ada direbus mahupun dibakar

Pensyarah Kanan Program Biologi Marin, Pusat Pengajian Sains Marin dan Sekitaran Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof Madya Dr Ong Meng Chuan berkata menerusi kajian yang dijalankan pasukannya, pencemaran logam berat seperti arsenik, kadmium, plumbum dan merkuri banyak dikesan di kawasan muara sungai dan pelabuhan di sepanjang Selat Melaka.

Katanya antara kawasan yang dikesan berisiko menghadapi pencemaran logam berat itu adalah sekitar pelabuhan di perairan Johor, Pelabuhan Klang dan muara sungai di Pulau Pinang.

“Fenomena itu secara tidak langsung turut mencemari sumber makanan laut kerana sifat haiwan bercengkerang ini ia mendiami habitatnya dan tidak bergerak ke tempat lain secara tidak langsung, ia memperoleh sumber makanan daripada tempat ia tinggal.

“Jadi sudah tentu jika perairan itu dicemari logam-logam berat berkenaan, sudah pasti ia turut mencemari haiwan bercengkerang itu yang seterusnya dimakan oleh manusia,” katanya kepada Bernama.

Tak ada la parameter logam berat

Bagaimana pun isu ini pantas dijawap oleh Ketua Pengarah Perikanan Malaysia, Dato’ Haji Munir Mohd Nawi yang memberikan maklum balas dengan mengatakan mendapati tiada kes pelanggaran bacaan bagi parameter logam berat, berdasarkan kepada piawaian di bawah Akta Makanan 1983.

Seafood Dari Selat Melaka Selamat Di Makan! Tak Ada Logam Berat Pun
Ketua Pengarah Perikanan Malaysia, Dato’ Haji Munir Mohd Nawi jawap isu tular semalam

Baca kenyataan di bawah ini.

IKLAN

Penggemar makanan laut bercengkerang terutama di kawasan Pantai Barat Semenanjung dinasihatkan mengurangkan pengambilan makanan jenis itu berikutan risiko dijangkiti penyakit akibat keracunan logam berat.

Jabatan Perikanan Malaysia (DOF) ingin memberi maklumbalas berhubung penyiaran laporan media serta penularan isu di media sosial mengenai isu makanan laut bercengkerang di Selat Melaka dicemari logam berat.

Untuk makluman umum, Malaysia mengeluarkan tiga spesies kerang-kerangan yang utama iaitu kerang, kupang dan tiram. Data pengeluaran kerang terkini mencatatkan sebanyak 12,482 tan metrik diikuti dengan kupang sebanyak 2,274 tan metrik dan tiram sebanyak 1,402 tan metrik.

Sejak tahun 2013, DOF melaksanakan pemantauan keselamatan kerang-kerangan di Malaysia di bawah Program Sanitasi Kerang-Kerangan Kebangsaan (National Shellfish Sanitation Program – NSSP) yang melibatkan sampel kerang- kerangan ternakan dan liar.

Keputusan analisis pemantauan logam berat dalam sampel kerang-kerangan bagi Negeri Melaka (Sebatu), Johor (Air Baloi, Teluk Jawa dan Teluk Kabong) dan Pulau Pinang (Seberang Prai Selatan) mendapati tiada kes pelanggaran bacaan bagi parameter logam berat, berdasarkan kepada piawaian di bawah Akta Makanan 1983.

Bagi Negeri Selangor (Sungai Besar, Jeram dan Kapar) tidak mempunyai kes pelanggaran parameter plumbum dan merkuri, namun mempunyai pelanggaran bacaan parameter Kadmium bagi sampel kerang di Sungai Besar, Negeri Selangor pada akhir tahun lalu.

IKLAN

Seafood Dari Selat Melaka Selamat Di Makan! Tak Ada Logam Berat Pun

Seafood Dari Selat Melaka Selamat Di Makan! Tak Ada Logam Berat Pun

Sementara itu, melalui laporan akhbar semalam Pensyarah Kanan Program Biologi Marin, Pusat Pengajian Sains Marin dan Sekitaran Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof Madya Dr Ong Meng Chuan berkata menerusi kajian yang dijalankan pasukannya, pencemaran logam berat seperti arsenik, kadmium, plumbum dan merkuri banyak dikesan di kawasan muara sungai dan pelabuhan di sepanjang Selat Melaka.

Kajian tersebut dijalankan pasukan Ong baru-baru ini dalam pelayaran saintifik menggunakan kapal penyelidikan UMT, RV Discovery sempena Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi 2019 (LIMA’19) dari 13 hingga 22 Mac lalu dari Kuala Terengganu hingga ke Tanjung Lembong, Pulau Langkawi, Kedah.

Ekspedisi yang disertai 25 saintis dan penyelidik itu, telah melalui lebih 45 stesen persampelan di dua laluan maritim iaitu Selat Melaka dan Laut China Selatan.

Ong berkata tidak ramai yang menyedari kesan pencemaran logam berat daripada sumber makanan laut boleh menyebabkan pelbagai penyakit kepada manusia kerana ia melibatkan kesan jangka masa panjang.

IKLAN

“Kesan pencemaran logam berat terhadap manusia mengambil masa yang lama untuk dikesan sebab ia melalui proses bioakumulasi dimana kita makan sedikit daripada makanan itu yang dicemari arsenik atau merkuri (logam ini tidak diperlukan oleh badan) setiap hari dan akhirnya akan menyebabkan kita mendapat pelbagai penyakit,” katanya.

Mengulas mengapa kawasan perairan Selat Melaka lebih tercemar berbanding Laut China Selatan, Ong berkata keadaan laut Selat Melaka yang cetek dan peningkatan sektor perindustrian di kawasan pelabuhan dan muara sungai menjadikan ia penyumbang utama pencemaran tersebut.

Seafood Dari Selat Melaka Selamat Di Makan! Tak Ada Logam Berat Pun
Lala masak sambal antara makanan digemari rakyat Malaysia

Katanya di kawasan muara sungai, arus sungai adalah lebih lemah dan menyebabkan logam-logam berat ini mudah terdampar dan menjadi mendapan di sungai dalam jangka masa yang lama.

“Keadaan perairan yang sempit dan cetek, juga telah menjadikan kadar pemendapan bahan logam berat itu tinggi berbanding di Laut China Selatan yang mempunyai kadar isi padu air laut yang lebih banyak dan ini akan mencairkan bahan logam tersebut,” tambahnya.

Sehubungan itu, Ong berkata kerajaan dan pihak yang berkaitan perlu bertindak tegas dengan meningkatkan penguatkuasaan undang-undang terhadap pihak yang mengambil remeh isu pencemaran logam berat di kawasan perairan negara ini.

“Mungkin denda yang lebih tinggi atau hukuman yang lebih tegas boleh dikenakan terhadap mereka yang didapati bersalah melakukan pencemaran ini.

“Kita juga tidak mahu kes pencemaran bahan kimia yang berlaku di Sungai Kim-Kim hingga menjejaskan kesihatan lebih 2,000 orang awam dan menyebabkan 111 sekolah di Pasir Gudang diarah ditutup 7 Mac lalu berulang kembali,” katanya semalam.

Habis, mana satu kita nak percaya nie? 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI