1633ac3f-7154-4e23-8f35-47240fb17989

Kecoh di media sosial bahawa kita bakal berdepan dengan satu krisis lain yang menambah ‘bencana’ Covid-19 yang belum temui titik noktahnya.

Belum reda lagi dengan wabak Covid-19, satu pasukan penyelidik di China memberitahu bahawa mereka telah menemui satu wabak selesema babi baharu yang mampu mencetuskan pandemik.

Covid-19 Baru Nak Reda, Kini Wabak Selesema Bab* Ditemui. Boleh  Ragut Nyawa!

Dinamakan sebagai G4, hasil kajian daripada jurnal Prosiding Akademik Sains Kebangsaan (PNAS) mendedahkan genetik yang berasal daripada strain H1N1 mampu mencetuskan pandemik baharu dan memiliki semua ciri yang mampu menjangkiti manusia.

Antara tahun 2011 hingga 2018, para penyelidik telah mengambil 30,000 sampel daripada rongga hidung babi dari rumah penyembelihan di wilayah China dan hospital haiwan yang membawa kepada pengasingan 179 sampel virus selesema.

IKLAN

Kumpulan penyelidik kemudiannya membuat pelbagai eksperimen termasuklah terhadap musang yang banyak digunakan dalam kajian selesema kerana musang mengalami simptom yang sama seperti manusia.

Covid-19 Baru Nak Reda, Kini Wabak Selesema Bab* Ditemui. Boleh  Ragut Nyawa!

Hasil daripada itu, penyelidik mendapati genetik G4 sangat senang untuk menular dan menirus sel manusia yang menyebabkan berlakunya gejala yang lebih serius kepada musang berbanding virus lain.

IKLAN

Keputusan turut menunjukkan sebarang imuniti manusia yang diperoleh daripada selesama bermusim tidak mampu membentuk halangan daripada G4.

Lebih daripada seorang antara 10 (10.4%) pekerja ladang dijangkiti terdedah kepada wabak berkenaan melalui ujian darah yang dilakukan.

IKLAN

Wabak H1N1 yang pernah mencetuskan pandemik pada 2009 merupakan pandemik selesema pertama dalam tempoh 40 tahun mula dikesan di California pada 15 April 2009.

Awal Februari lalu, wabak selesema babi Afrika dikesan di Filipina dikatakan berpunca daripada aktiviti penyeludupan babi dari China.

Allahu, moga kita semua di Malaysia dilindungi dan dijauhkan dari ancaman wabak-wabak yang meragut nyawa ini.

Sumber: The Guardian