Pil “Loratadine” Bukan UBAT RESDUNG, Walau Melegakan Tapi Juga Boleh Sebabkan Alahan

11863

Media sosial sehari dua ini tular mengenai “kelebihan” ubat yang boleh dibeli di farmasi iaitu LORATADINE. Memakannya dikatakan mampu menghilangkan masalah resdung, akibat alahan pada habuk dan makanan.

Perkongsian itu telah mendapat ribuan syer dan ternyata ia mendapat respon dari doktor perubatan yang tampil memberikan penjelasan tepat mengenai pil yang tular ini. Satu darinya perkongsian dari Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan dan keduanya Dr Syamirullah Rahim yang repost semula apa itu resdung, cara perawatan dan sebagainya yang pernah ditulisnya tahun lalu.

Baca perkongsian mereka kerana soal kesihatan bukan mainan dan seharusnya pakar  perubatan lebih memahaminya.

Inilah Loratadine yang dikatakan sebagai ubat resdung kerana bukan semua jenis resdung boleh dirawat dengan loratadine.

Perkongsian dari Dr Kamarul

Sekarang sedang tular tentang ubat Loratadine, jadi saya nak beri nota ringkas yang sahih tentang ubat berkenaan.

Klasifikasi

  1. Ubat anti-histamin generasi kedua: melegakan simptom kegatalan, mata berair dan selsema.
  2. Bukan ubat resdung. Tidak semua jenis resdung boleh dirawat dengan Loratadine.
  3. Ubat terkawal: hanya boleh didapati di farmasi( melalui ahli farmasi) dan klinik(doktor)

Kebaikan

  1. Tidak akibatkan mengantuk: selamat untuk diambil oleh pemandu, serta operator mesin dan jentera.
  2.  Dos: 1 tablet (10mg), sehari sekali sahaja. Sangat praktikal dan mudah.
  3.  Selamat untuk ibu yang menyusukan bayi. Ia boleh hadir dalam susu ibu, tapi tak memudaratkan bayi.

Waspada

Jika hamil, hanya ambil setelah mendapat nasihat doktor. Loratadine terbukti selamat kepada janin dalam ujian haiwan, namun tiada data lengkap untuk ujian pada manusia.

Walaupun Loratadine melegakan simptom alahan, ubat ini juga boleh menyebabkan alahan. Jika ada simptom seperti pening, sukar bernafas, kegagalan, ruam, selepas ambil ubat ini, maka segera jumpa doktor.

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
Unit Edukasi Medtweetmy

Suatu ketika dulu keadah asap ini amat dipercayai mampu memulihkan mereka yang mengidap resdung

Ini perkongsian dari Dr Syamirullah Rahim pula mengenai resdung

Telah viral testimoni dari seorang pengguna, mengenai ubat bernama “Loratadine” yang dikatakan cukup mujarab merawat penyakit Resdung.
Saya ulang share semula post saya mengenai “Resdung”.

Resdung adalah satu penyakit yang dikategorikan sebagai atopy (allergy). Antara penyakit lain yang satu geng dengan resdung ini adalah asthma dan eczema (atopic eczema).

IKLAN

Istilah resdung itu sebenarnya agak broad/meluas. Dalam perubatan, kita akan differentiate pula…adakah ia rhinitis, atau sinusitis. Rhinitis (atau lebih tepat lagi, allergic rhinitis) adalah keadaan penghasilan hingus akibat iritasi/trigger pada mucosa hidung.

Contohnya masuk bulu kucing atau debunga atau habuk atau salah makan, hidung berair berhingus dan bersin kerap. Ha, itu macam ciri2 rhinitis. Selain allergic/alahan, jangkitan seperti selesema pun boleh menyebabkan rhinitis juga.

Sesetengah bahan kimia pun boleh menyebabkan rhinitis. Contohnya potong bawang. Tapi bila kita sebut allergic rhinitis, maksudnya ada mekanisma dan component allergic di situ.

Berbeza dengan sinusitis. Sinusitis ni, almost exclusively disebabkan jangkitan. Tengkorak kita ni ada rongga-rongga pada tulang, yang dipanggil sinus. Boleh google tengok.

Sinusitis ni berkait rapat dengan rhinitis. Dari segi kata, bila hingus terlalu banyak atau terlalu kerap dan dibiarkan tak keluar, hingus ini mengalir memasuki sinus. Kemudian ia memekat, dan menyumbat sinus.

Tempat macam ni, jadi habitat bakteria. Bila bakteria mula membiak, ia meningkatkan pressure dalam rongga sinus. Itu yang menyebabkan sakit kepala sangat-sangat, demam panas dan lain-lain. Sinusitis kebiasaannya memerlukan rawatan antibiotik.

So pendek kata bila sebut resdung…doktor akan kenal pasti dulu. Adakah ini sekadar rhinitis biasa atau sudah menjadi sinusitis. Sinusitis pun, doktor akan kenal pasti, adakah ianya acute sinusitis yang berlaku sekali sekala ataupun chronic sinusitis yang berpanjangan/lama.

Tambah sikit pasal otitis sebab tuan tanah mention pasal otitis media.

Otitis media pula, adalah jangkitan pada kawasan telinga tengah. Walaupun ia penyakit berbeza..ia berkait rapat dengan rhinitis dan sinusitis. Ini kerana, dari segi anatomi, kita ada satu tiub yang dinamakan Eustachian Tiub menyambungkan rongga kerongkong dengan telinga.

Secara asasnya..apa sahaja jangkitan kerongkong dan hidung, boleh merebak ke telinga melalui tiub ini. Hal ini lebih kerap berlaku pada kanak2 kerana tiub eustachian mereka lebih pendek daripada dewasa; so lebih mudah berjangkit.

RAWATAN

Mengenai rawatan;

Dalam mana2 kes melibatkan alahan – tak kiralah allergic rhinitis ke, asthma ke, atopic eczema ke, first and foremost sekali adalah avoidance of trigger.

Pesakit bagi ketiga2 jenis penyakit ini sering mengeluh; “ambil ubat doktor, hilang sekejap. kemudian datang semula. tak sembuh2!”

Lumrah alahan memang begitu, selagi mana trigger kepada alahan tersebut tidak dihilangkan. Kebanyakan alahan menjadi teruk di peringkat kanak-kanak, namun apabila kanak-kanak meningkat usia, berlaku proses desensitization terhadap allergen (trigger) tersebut akan berlaku. Namun proses ini adalah rambang dan memakan masa. Saintis masih cuba mendapatkan kaedah desensitization artificial tapi masih tidak meluas selain kosnya tinggi.

Trigger kepada allergic ini dipanggil allergen. Secara teorinya semua benda boleh jadi allergen. Iaitu benda yang badan kita recognize sebagai foreign material. Antara contoh allergen termasuklah makanan seperti protein tertentu (seafood, daging), dan juga persekitaran (habuk, hama, asap, asap rokok, debunga, bulu kucing, hatta udara atau air sejuk!)

Selalu saya advice ibu bapa, cara terbaik merawat dan mencegah alahan adalah mengenal pasti allergen dan mengelakkan allergen. Kalau susah untuk kenal pasti, sesetengah pusat rawatan pakar memang ada menawarkan allergy test, namun biasanya kosnya tinggi dan itu pun cuma menguji set panel tertentu sahaja.

Ok sekarang kita focus kepada allergic rhinitis;

Sebagaimana kebanyakan allergy, ubat antihistamine selalu menjadi pilihan utama untuk merawat alahan. Antihistamine bertindak menghalang bahan bernama histamine dari dikesan badan.

Bahan histamine inilah yang menyebabkan rasa gatal dan kemerahan (hidung atau kulit). Antara ubat antihistamine yg biasa digunakan seperti piriton, loratadine dan cetirizine. Dalam kebanyakan kes alahan, ubat antihistamine ini sahaja sudah cukup melegakan simtom yang ada.

Khas untuk allergic rhinitis, adakalanya doktor akan turut mempreskripsikan ubat decongestant. Ubat decongestant berfungsi mengecutkan salur darah, seterusnya mengurangkan penghasilan hingus/mukus.

Ada tablet yang berbentuk gabungan antihistamine dan decongestant, contohnya clarinase. Lebih mudah diambil pesakit. Pun begitu penggunaan decongestant yang kerap atau berpanjangan tidak digalakkan kerana ia boleh menyebabkan kesan sampingan seperti semakin hilang keberkesanan, bahkan kurang deria bau.

Masalahnya;

Adakalanya ubat antihistamine tidak cukup. Simptom masih ada walaupun mengambil antihistamine hari-hari. Dalam kes ini, doktor mungkin akan membincangkan dengan anda untuk menggunakan ubat steroid.

Wait, steroid? Kan bahaya steroid tu? Benar, ubatan steroid yang diambil secara tidak terkawal adalah berbahaya kerana ia mempunyai banyak side effect kepada tubuh badan. Namun dalam kes allergic rhinitis, ubatan steroid yang diberikan adalah dalam bentuk spray.

Ubat spray steroid adalah selamat, berbanding ubat steroid yang ditelan/makan. Penggunaan spray steroid juga biasanya dalam kawalan doktor, iaitu anda akan diberi temu janji untuk doktor nilai semula keberkesanannya. Kalau dah cukup keberkesanan, ubat spray tersebut akan diberhentikan.