Cantik tu memang la cantik kalau pakai contact lens ni tapi kena kena dengan gayanya. Pelbagai warna kanta lekap mampu untuk menaikkan seri gaya anda biarpun hanya kecil nampak di mata!

ARTIKEL BERKAITAN : Mata Dijangkiti Ulser Selepas Tidur Dengan Contact Lens! 5 Kesalahan Ni Pun Selalu Korang Lakukan

Contact Lens Jadi Penambah Seri Atau Perosak Gaya, 6 Trik Kena Tahu!

Banyak warna kanta lekap kini dijual di pasaran, rambang mata bukan? Namun usahlah pilih warna yang terlalu pelik sehingga meninggalkan tanda tanya pada mereka yang memandang anda!

Pilih warna yang bersesuaian dengan kulit anda.

Kadangkala, warna biru, hijau atau mungkin ungu tidak sesuai untuk orang Asia. Anda boleh memilih warna seperti kelabu atau hazel yang sangat sesuai untuk orang Asia.

Pilih kanta lekap yang menggabungkan 2 sehingga 3 warna

Hal ini kerana ia boleh menampakkan warnanya jauh lebih natural. Jadi, tidaklah terlalu pelik dan jelik untuk keseluruhan gaya anda!

IKLAN

Contact Lens Jadi Penambah Seri Atau Perosak Gaya, 6 Trik Kena Tahu!

Kanta lekap ‘big eyes’?

Kadang-kala kanta lekap jenis ini menjadikan saiz mata anda leibih galak dan seksi. Ada sesetengah orang amat sesuai dengan kanta lekap jenis ini. Namun, ada juga yang tidak sesuai dengan saiz besar ini sehingga menampakkan mereka seperti makhluk asing! Ringkasnya, jangan terlalu keterlaluan dengan memilih diameter lensa yang terlalu besar kerana ia akan membuatkan anda nampak pelik.

Contact Lens Jadi Penambah Seri Atau Perosak Gaya, 6 Trik Kena Tahu!

IKLAN

Menjaga kebersihan kanta lekap dengan betul

Boleh dijadikan sebagai penambah gaya fesyen anda, ada yang memakai kanta lekap sekadar perhiasan semata-mata. Bukan kerana ada masalah rabun jauh, rabun dekat mahupun silau. Sekiranya anda tidak mempunyai masalah penglihatan tetapi memilih untuk cantik dengan menggunakan kanta lekap, pastikan anda menjaga kebersihan kanta lekap dengan betul kerana bimbang jangkitan pada mata boleh merosakkan penglihatan anda.

Pilih kanta yang tidak mempunyai lingkaran gelap 

Untuk korang yang suka tampak lebih semula jadi dan neutral, pilih kanta yang tidak mempunyai lingkaran gelap di bahagian luar.

IKLAN
Contact Lens Jadi Penambah Seri Atau Perosak Gaya, 6 Trik Kena Tahu!
woman holds a blue contact lens on her finger. Eye care and the choice between the means to improve vision.

Mencuba dulu sebelum beli

Kami tidak menggalakkan anda terus membeli kanta lekap tanpa mencubanya kerana warna yang anda lihat di dalam gambar tidak akan sama dengan warna sebenar setelah anda mengenakannya.

Namun, harus berhati-hati kala memakainya! Disebabkan ia dipakai di bahagian mata, pelbagai faktor harus diambil kira untuk memastikan kesihatan mata tidak akan terjejas!

BACA LAGI : Gadis Ini Kongsi Kisah Sepupu Jadi Buta Selepas Tertidur Dengan Contact Lens

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.