Cantik tu, memanglah cantik bila memakai kanta lekap..

 

Tetapi, kajian yang ditunjukkan baru-baru ini memang menggusarkan kami di REMAJA. Semakin ramai pemakai kanta lekap remaja yang mengalami masalah penglihatan akibat kesalahan yang mereka lakukan semasa pemakaian.

Haihh, tak displin ke bila pakai tu.

Kanta lekap mungkin kelihatan mudah pakai dan glamor. Tetapi salah langkah, boleh buat mata sakit atau kurang daya penglihatan tau. Cer check kalau korang pernah lakukan 5 kesalahan ini.

Kesalahan 01

Tidur tanpa menanggalkan kanta lekap. Memanglah badan dah penah, muka dah lesu selepas pulang ke rumah. Ada juga antara korang yang tak sedar pun masih memakai kanta lekap semasa menonton laptop di rumah – mengantuk – dan terus tertidur.

Tetapi, perbuatan ini boleh mendatangkan masalah yang besar. Bukan setakat kanta lekap beralih ke belakang bebola mata. Korang juga berisiko dijangkiti ulser Corneal iaitu jangkitan bakteria di bahagian depan mata.

IKLAN

Sekiranya tak dirawat, jangkinan ini boleh mengakibatkan parut kekal sekaligus menggangu visual kornea.

 

 

Kesalahan 02

Bagi ramai mengguna kanta lekap ‘first timer’ atau pengguna yang jarang memakai kanta lekap, korang akan cuba ‘mendesak’ kanta melekap dengan cepat.

Do not rush those lenses in. Memang pengguna akan berdepan dengan kesukaran dan air mata pun berjujuran (gitu!). Tetapi lebih cepat korang cuba melekapkannya, lebih lama masa yang akan diambil.

Bagi memudahkan rutin memakai, rancang untuk bangun tidur lebih awal. Dengan cara itu, korang mempunyai masa yang lebih panjang untuk memakainya.

IKLAN

 

Kesalahan 03

Jangan sesekali sentuh kanta lekap yang telah dipakai, semata-mata untuk memperbetulkan kedudukannya.

Normal lah bagi kanta lekap untuk ‘lari’ ke kiri, kanan dan kebelakang sedikit. Cuba untuk roll bebola mata korang dahulu. Jika cara tersebut tak berkesan dan perlu juga menggunakan tangan, basuh jari korang!

Sediakan botol solution di dalam beg untuk memudahkan korang membasuh kanta lekap dan merendamnya jika tak merasa selesa.

 

IKLAN

Kesalahan 04

Ada yang berpendapat, sekiranya korang mula memakai kanta lekap, korang tak perlu lagi memakai kaca mata. Hey hey, mana ada. Kebanyakan pakar mata mencadangkan korang meminimakan pemakaian kanta lekap.

“Ini kerana oksigen sukar ‘sampai’ ke kornea semasa memakai kanta lekap. Saya selalu nasihatkan agar mereka menanggalkannya sejurus selepas pulang dari sekolah dan tempat kerja. Kemudian pakai kaca mata.”

 

Kesalahan 05

Paling penting, pemakai wajib menjaga displin ketika memakai kanta lekap. Kalau memang sejenis pemalas (hehe), korang tak digalakkanlah.

Tetapi kalau korang nak juga cuba memakai (contohnya, untuk majlis perkahwinan), pakar menasihatkan untuk mencuba kanta lekap pakai buang ataupun daily disposables.

    

Walaupun ia lebih mahal sedikit berbanding kanta lekap biasa, tetapi sekurang-kurang korang tak perlu ‘mencuci’-nya selepas memakai ataupun membeli solution dan casing. Jimat juga di situ.