Bagi korang yang setia mengikuti aksi skuad badminton Malaysia dalam perlawanan kumpulan D menentang Kanada sebentar tadi, pastinya korang sedar akan peranan besar yang dimainkan oleh pemain bernama Cheam June Wei ini.

Turun sebagai perseorangan kedua negara bagi kejohanan Thomas Cup yang sedang berlangsung di Denmark sekarang, dia berjaya menundukkan lawan dari Kanada, Jason Anthony dengan keputusan 21-14, 21-14; lalu memberikan kemenangan selesa kedua buat Malaysia selepas ‘skipper’ atau pemain perseorangan pertama negara, Lee Zii Jia beraksi cemerlang dalam perlawanan pertama.

Sejak persediaan Sukan Olimpik Tokyo 2020, banyak media memperkatakan mengenai Lee Zii Jia namun tidak banyak yang menyentuh mengenai kemampuan Cheah June Wei.

Pemain berusia 24 tahun ini sebenarnya telah ‘melompat jauh’ dalam arena badminton antarabangsa.

Bayangkan sajalah, dia terpaksa bergelut setelah disahkan positif Covid-19 pada awal 2021. Lantas, episod muram itu memaksa June Wei menggantung raket buat seketika waktu dan berehat.

IKLAN

Namun, dia pantas bangkit untuk kembali memberi saingan di peringkat antarabangsa seperti di kejohanan Thomas Cup ini.

Jika pada edisi Thomas Cup 2018 di Bangkok, June Wei telah memainkan peranan sebagai ‘personal sparring partner’ atau rakan latihan peribadi kepada bekas juara dunia badminton, Datuk Lee Chong Wei.

Dalam masa tiga tahun saja, peranan itu telah berubah dan kini dia memegang tanggungjawab sebagai salah seorang hero negara yang melakukan debut di Aarhus, Denmark.

IKLAN

Tentunya, pengalaman bersama Lee Chong Wei itu merupakan peluang keemasan untuknya ‘menangkap’ skil terbaik dan cara mengatasi tekanan semasa di atas gelanggang. Kesemua itu cuba diaplikasikan dalam perlawanan pada pagi tadi. Dan kami percaya, ini baru satu permulaan berpotensi bagi June Wei.

Bayangkan sajalah, biarpun Malaysia kecundang di tangan Indonesia pada peringkat suku akhir Thomas Cup 2018, Chong Wei telah memenangi kesemua perlawanan beliau. Talk about learning from the best!

Di atas kertas, June Wei mungkin masih hijau dalam arena ini. Namun ingat, Lee Chong Wei dahulu pun mula memenangi kejohanan besarnya pada usia 24 tahun di Sukan Komanwel 2006 (pingat emas) dan Kejohanan Asia 2006 (pingat emas). Tidak mustahil, dia juga mampu menyaingi prestasi idolanya itu tidak lama lagi.

IKLAN

Apapun, all the best kepada skuad muda badminton negara di Thomas Cup! Teruskan momentum seperti kejayaan 5-0 ke atas Kanada awal pagi tadi.

P.S: Ini yang naik semangat nak angkat raket ni, hehe..

ARTIKEL BERKAITAN : “Lagi Nervous Tengok Lee Zii Jia Daripada Main” – Datuk LCW

BACA LAGI : Bekas Juara Dunia Badminton 21 Tahun Umum Persaraan, Mengapa?