Bagi mereka yang suka minuman berkafein, antara masalah yang selalu dihadapi oleh individu ini adalah gigi yang meninggalkan kesan atau dipanggil sebagai stain.

Sebenarnya permukaan enamel gigi mempunyai microscopic irregularities. Tannin pada makanan dan kopi melekat dicelah-celah permukaan ini dan menyebabkan extrinsic stain.

Namun, mengikut satu info yang telah dikongsi oleh Dr. Ib Shah di laman twitternya, ada beberapa rahsia dan tip untuk kekalkan gigi putih berseri bagi peminat kopi.

1. Berus gigi

Tannin ini berkumpul dan melekat pada permukaan gigi, jadi korang kena berus gigi dua kali sehari selama dua minit adalah cara terbaik untuk menyingkirkan kesan kotoran ini. Jangan lupa floss, 40% bahagian gigi tak dapat dibersihkan dengan memberus sahaja.

Cara Nak Putihkan Gigi Bagi Peminat Tegar Kopi

2. Guna straw

IKLAN

Kopi yang diminum melepasi gigi dan terus ke tekak dan lidah. Jika menggunakan straw, ini dapat mengurangkan masa tannin pada kopi dapat melekat pada permukaan gigi. Tapi, gunalah biodegradable straw ya!

Cara Nak Putihkan Gigi Bagi Peminat Tegar Kopi

3. Minum air kosong

Staining agent pada kopi dan makanan boleh berlegar-legar dalam mulut pada lidah dan juga bahagian dalam pipi. Lama-kelamaan ia boleh beralih dan mendap pada permukaan gigi. Kumur-kumur selepas makan atau minum air kosong berselang-seli dengan kopi dapat membantu.

IKLAN

4. Tambah susu pada kopi

Americano atau latte? Kedua-dua rasanya sedap tetapi casein (protein dalam susu) dikatakan dapat bergabung dengan tannin dan mengelakkan dari melekat pada permukaan gigi.

Cara Nak Putihkan Gigi Bagi Peminat Tegar Kopi

5. Minum dengan laju

IKLAN

Terdapat kajian menunjukkan minum kopi dalam masa 5 minit berbanding 2 jam (minum sedikit demi sedikit) menambah peratusan gigi terkesan dengan stain.

6. Kunyah gula-gula getah tanpa gula

Chewing gum dapat membantu dengan membersihkan permukaan gigi dari kotoran dan juga menambah aliran air liur dalam mulut.

Cara Nak Putihkan Gigi Bagi Peminat Tegar Kopi

Namun begitu, jika gigi memang dah kuning atau stain terlalu dalam sangat pada enamel gigi, satu-satunya cara nak putihkan kembali adalah dengan melakukan profesional bleaching/whitening.

Dapatkan nasihat daripada dentist dan gunakan teknik yang selamat. Jangan main beli je nanti lain pula jadinya.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI