Pertandingan Ratu Cantik bukanlah semata-mata mempertaruhkan kecantikan seperti suatu ketika dahulu. Kini pertandingan ini dilihat sebagai satu pentas yang positif kepada peserta dalam memberi nilai kebaikan kepada masyarakat sekaligus memperkenalkan budaya serta maklumat mengenai negara yang diwakili.

Sebagai contoh dalam pertandingan Miss Universe, segmen kostum nasional merupakan satu acara yang menarik perhatian kerana ia secara tidak langsung membuatkan masyarakat dunia tertanya-tanya tentang simbolik di sebalik busana tersebut.

Malaysia sebagai negara yang tidak putus menghantar peserta ke pertandingan ini turut menampilkan kostum yang terbaik. Siapa boleh lupa kostum Nasi Lemak dan juga kostum Kuih Nyonya! Jom kita tengok lima kostum nasional Miss Universe Malaysia yang menarik.

Unik Dan Kreatif. Kostum Nasional Menarik Miss Universe Malaysia.
NADINE ANN THOMAS. MISS UNIVERSE MALAYSIA 2010
Kostum Nadine mungkin biasa bagi sesetengah orang, namun bagi penulis ia dihasilkan dengan cukup berseni sesuai dengan inspirasi pemerintah kerajaan Kelantan dahulu kala, Cik Siti Wan Kembang. Busana rekaan Amir Luqman ini tampak sajak digayakan oleh Nadine.

Unik Dan Kreatif. Kostum Nasional Menarik Miss Universe Malaysia.

IKLAN

DEBORAH HENRY. MISS UNIVERSE MALAYSIA 2011
Sekali lagi Amir Luqman meminjamkan kreativitinya kepada Miss Universe Malaysia. Busana yang kelihatan ringkas ini penuh dengan sulaman motif flora siap dengan cucuk sanggul silang. Mungkin bila dilihat seperti biasa-biasa sahaja namun apabila Deborah mendepakan tangan, baru kelihatan bentuk Wau yang diketengahkan. Kostum ini memasuki jajaran antara kostum terbaik di pentas Miss Universe.

Unik Dan Kreatif. Kostum Nasional Menarik Miss Universe Malaysia.

IKLAN

KIRAN JASSAL. MISS UNIVERSE MALAYSIA 2016
We love this costume! Inspirasi Menara Berkembar Kuala Lumpur (KLCC) ini menerima tepukan di pentas Miss Universe dan bukan itu sahaja, kostum rekaan Rizman Ruzaini ini menerima reaksi yang positif. Biarpun Nampak ringkas namun perincian yag begitu teliti dan juga tambahan bangunan mini KLCC di bahu cukup ikonik!

Unik Dan Kreatif. Kostum Nasional Menarik Miss Universe Malaysia.

IKLAN

SAMANTHA KATIE JAMES. MISS MALAYSIA UNIVERSE 2017
Hi cik Nasi Lemak! Kostum nasional yang diinspirasikan dari makanan kegemaran rakyat Malaysia ini mencipta gelombang tular apabila ia menjadi perhatian laman berita luar negara. Pelbagai rekasi diterima ada yang positif dan ada yang negatif. Namun bagi penulis, gaun ini cukup berani dan memberikan kelainan. Mungkin Nampak janggal namun it works! People talk about it dan ia menjadi satu kostum nasional yang memorable in Malaysia’s pageant history.

Unik Dan Kreatif. Kostum Nasional Menarik Miss Universe Malaysia.

SHWETA SEKHON. MISS MALAYSIA UNIVERSE 2019
Shweta Sekhon membawakan hasil kreativiti Carven Ong ke pentas dunia. Kostum yang bertemakan Kuih Nyonya tradisi ini menyerlahkan warna-warni batik yang ceria dan hamparan kuih-muih di meja rumah Baba dan Nyonya. Paling menjadi perhatian mata dunia apabila Shweta muncul di pentas akhir Miss Universe untuk menerangkan tentang kostum ini. Walaupun momen itu ada kontroversinya tersendiri apabila Harvey tersilap menyatakan yang Malaysia memenangi best national costume, namun hey look at the bright side, people talk about the costume and they love it.

Jadi agaknya kostum apakah yang akan digayakan oleh Francisca Luhong ke pertandingan Miss Universe 2020 nanti?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI