
Nampaknya tahun ini merupakan tahun kedua masyarakat Islam di Malaysia tidak dibenarkan untuk meraikan Aidilfitri secara meriah ekoran wabak pandemik COVID-19 yang masih menular di negara kita.
Seperti yang kita semua sedia maklum, Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah pun mengumumkan daerah-daerah yang dikenakan PKP menjelang Aidilfitri ini, termasuklah negeri Selangor dan Kuala Lumpur.
Bagi kawasan PKP, ziarah hari raya hanya dibenarkan pada 1 Syawal dengan kehadiran tetamu tidak melebihi 15 orang pada satu-satu masa mengikut saiz rumah dengan penjarakan fizikal.
Walaupun menerima tetamu pada hari raya pertama sahaja, eloklah jika korang sediakan kemudahan daftar melalui QR Code bagi merekod kehadiran tetamu menerusi aplikasi MySejahtera. Manalah tahu kalau ada kes yang melibatkan dengan tetamu korang, mudahlah sekiranya ingin menghubungi mereka kan?
Namun begitu, mungkin masih ramai yang tidak tahu untuk menyediakan QR Code bagi majlis anjuran mereka.
Nah, tak perlu risau lagi kerana seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Ummu Tasnim Mustafa telah pun berkongsi tutorial bagaimana untuk menyediakan QR Code ini.
Jom kita try!
1. Klik link https://mysejahtera.malaysia.gov.my/checkin
2. Masukkan nombor telefon, klik verify (I’m not robot) dan register

3. Masukkan nombor OTP yang diterima melalui SMS dan submit

4. Isi kan maklumat nombor telefon, majlis/kedai/no.contact, alamat majlis/kedai, poskod dan negeri. Kemudian, submit

5. Done! Terus boleh print dan bolehlah diletakkan di majlis/kedai korang

6. Kalau nak send dekat email kita pun boleh, klik email me dan nanti masukkan alamat email. Siap!

Semoga perkongsian ini memberi manfaat untuk memudahkan urusan korang nanti.
Sumber: (1)
Ini baru lah gaya hidup remaja.
REMAJA kini di
Download sekarang!
“Perjalanan Lebih 10 Kilometer Tidak Dibenarkan” – Perdana Menteri

Bagi penduduk di 6 buah negeri yang disenaraikan sebagai kawasan di bawah arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula Rabu ini, ada sesuatu yang perlu korang patuhi.
Ia berkenaan perjalanan dalam negeri itu sendiri yang kini telah disekat pada jarak tertentu.
Menurut Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin lewat petang tadi, perjalanan merentas negeri di dalam negera kini disekat sama sekali, seperti satu ketika dahulu.
Manakala dalam kawasan negeri di bawah arahan PKP seperti Selangor, Pulau pinang, Melaka, Johor, Sabah dan ketiga-tiga buah Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan), penduduk tidak dibenarkan untuk merentas daerah.
Kongsi beliau, sekatan jalan raya akan mula dilakukan bermula tengah malam pada 13 Januari (Rabu) ini demi memastikan rakyat (kembali) mematuhi arahan yang lebih ketat. Ini demi mengekang kenaikan kes positif COVID-19 baharu selepas ia mencecah angka 3,000 baru-baru ini.
“Bagi negeri di bawah PKP, pergerakan anda telah dihadkan dalam lingkungan 10 kilometer radius. Untuk tujuan pembelian barangan keperluan dari pasaraya atau kedai serbaguna yang terdekat, hanya dua orang ahli keluarga saja yang dibenarkan keluar dan berada dalam kenderaan pada satu-satu masa.
“Sesiapa yang didapati melanggar sekatan ini boleh didenda sehinggan RM1000 maksimum,” jelas beliau.
ARTIKEL BERKAITAN: Semakin Sukar Dikawal, PM Umum Tindakan Tegas PKP 14 Hari Di 6 Negeri – REMAJA
Ini baru lah gaya hidup remaja.
REMAJA kini di
Download sekarang!
‘Sweet Moment’! Exco Pelancongan Berjaya Tamatkan MBA, Kongsi Pentas Konvokesyen Dengan Dua Anak

Umur bukan penghalang untuk terus menimba ilmu, itu yang dibuktikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Negeri Terengganu, Datuk Razali Idris apabila beliau berjaya menamatkan pengajian Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) di Universiti Teknologi MARA (UiTM), Shah Alam.
Apa yang lebih bermakna, beliau turut berkongsi pentas konvokesyen bersama dua orang anaknya iaitu Mohd Alinur Haqqim dan Nur Aisyah Hanim yang menerima ijazah dalam bidang sama pada Majlis Konvokesyen ke-101 UiTM semalam.
Berkongsi detik membanggakan itu, Razali berkata beliau memulakan pengajian MBA pada tahun 2021 ketika masih bergelar Senator di Dewan Negara.
“Walaupun ketika itu, jadual saya sangat sibuk dengan pelbagai tugas rasmi, namun dengan izin Allah SWT, saya berjaya tamatkan pengajian ini.
BACA: Bukti Usia Bukan Penghalang, Nenek 14 Cucu Ini Berjaya Raih PhD Pada Usia 68 Tahun

“Saya juga sempat menangguh satu semester untuk memberi laluan kepada Pilihan Raya Negeri pada Ogos 2023, di mana saya bertanding sebagai calon Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kijal,” katanya ketika dihubungi Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI).
Sebagai Exco Pelancongan dan Wakil Rakyat Kijal, beliau berharap ilmu yang diperoleh dapat memberi impak positif kepada pembangunan negeri, khususnya dalam sektor pelancongan.
“Saya berharap ilmu yang saya peroleh dapat digunakan untuk membantu menguruskan negeri dan memberi manfaat kepada masyarakat.

“Saya berharap golongan muda agar tidak berputus asa mengejar ilmu walaupun mungkin menghadapi cabaran di awal perjalanan mereka,” ujarnya.
Tambah beliau lagi, kegagalan awal tidak bermakna gagal selama-lamanya. Apa yang penting adalah semangat untuk terus mencuba dan berusaha mencapai kejayaan.
Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja.
REMAJA kini di
Download sekarang!
Cuba 5 Makanan KOREA Popular, Boleh Masak Sendiri Je Di Rumah!

Memang tak dinafikan makanan Korea juga antara yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Tengok sahaja lambakan restoran makanan Korea yang ada di Malaysia ini.
Kali ini REMAJA nak kongsikan beberapa resepi makanan Korea yang mudah untuk korang cuba di rumah.
ARTIKEL BERKAITAN : Cara Nak Tahu Produk Makanan Korea Di Pasar Raya Bukan Dari Daging Khinzir
Cuba 5 Makanan KOREA Popular, Boleh Masak Sendiri Di Rumah!
1. SEAFOOD JAPCHAE (Korea)

BAHAN-BAHAN :
- 200gm dangmyeon @ suhun Korea
- 1 sudu makan minyak masak
- 1 sudu makan minyak bijan
- 1 sudu makan gochugaru *serbuk cili Korea
Bahan seafood :
- 2 ekor sotong | dihiris
- 10 ekor udang saiz XL | dibuang kulit
- ¼ biji bawang Holland | dihiris nipis
- 3 keping cendawan shitake | rendam sampai kembang dan dihiris
- 1/3 batang lobak merah | dipotong nipis fine julienne
- Daun bawang secukupnya | untuk hiasan
- Garam secukup rasa
- Lada sulah secukup rasa
Bahan sos :
- 2 sudu makan kicap cair
- ½ sudu makan gula
- 2 sudu teh bawang putih | dicincang halus
- 1 sudu makan minyak bijan
CARA MEMASAK :
1. Rendam dangmyeon (suhun Korea) dengan air suam, kemudian tos kering dan ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak masak, kemudian tumiskan bawang Holland dan bawang putih cincang hingga naik bau. Kemudian masukkan minyak bijan dan gochuru.
3. Masukkan sotong, udang, lobak merah dan cendawan shitake. Kacau sekata.
4. Kemudian masukkan kicap cair, gula, minyak bijan dan dangmyeon. Kacau sebati dan perasakan dengan garam dan lada sulah.
5. Angkat dan hias dengan hirisan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak :Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Gochugaru memberikan rasa pedas manis
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Pastikan dangmyeon direndam sehingga lembut, dalam anggaran masa 30 – 40 minit dalam air suam.
2. TTEOKBOKKI @ STIR FRIED RICE CAKES

BAHAN-BAHAN :
- 130gm tteokbokki * kek beras panjang
- 1 keping ikan | dihiris
- 2 keping fucuk ikan | dihiris
- 113gm kobis | dihiris
- 3 cawan stok ikan bilis @ air
- 3 sudu makan Gochujang * pes cili korea
- 1 sudu makan kicap cair
- 1 sudu makan gula
- 1 sudu makan bawang putih | cincang
- Daun bawang secukupnya | dihiris serong
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil periuk dan renehkan stok ikan bilis
2. Masukkan pes gochujang dan renehkan selama 5- 8 minit.
3. Kemudian masukkan kek ikan, fucuk ikan, tteobokki, kobis, kicap cair dan perasakan dengan gula dan garam
4. Angkat dan tabur dengan daun bawang.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasa : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian pembuka selera @ snek street food, Korea
Keistimewaan : Sajian street food yang sangat mudah dibuat. Rasa pedas dan manis
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Tteokbokki (kek daripada beras) ini boleh dibeli yang sudah siap di pasaraya. Untuk tambah rasa pedas lagi boleh ditambah dengan serbuk cili.
3. CHIJEU-BULDAK @ FIRE CHICKEN (Korea)

BAHAN-BAHAN :
- 450gm dada ayam | dipotong dadu
- ¼ cawan gochugaru * serbuk cili Korea
- 2 sudu makan gochujang *pes cili Korea
- 2 sudu teh kicap cair
- 2 sudu teh minyak bijan
- 3 sudu makan minyak masak
- ¼ sudu teh serbuk lada hitam
- 2 sudu makan madu
- 3 ulas bawang putih | dicincang halus
- 1 sudu teh halia dipotong halus
- 2 keping keju
- 3 sudu makan air
- Bawang Holland secukupnya | dihiris nipis untuk hiasan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil mangkuk dan masukkan gochugaru, gochujang, kicap cair, minyak bijan, serbuk lada hitam, madu, bawang putih, halia dan garam secukup rasa.
2. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati, perapkan seketika. Ketepikan.
3. Panaskan minyak masak di dalam periuk dan masukkan ayam yang telah diperap
4. Masukkan air dan tutup periuk seketika, masak ayam dalam 10 minit
5. Buka tudung periuk dan gaulkan ayam, letakkan keju di atas ayam dan kemudian taburkan engan hirisan bawang Holland. Tutup semula tudung, dan biarkan keju cair dalam 5 minit.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Gandingan rasa keju serta pedas lazat yang membangkitkan selera
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan api dikawal supaya jangan terlalu besar. Jika tidak ayam akan jadi hangit dan keras.
4. YANGNYEOM CHICKEN @ SPICY KOREAN CHICKEN WING

Bahan perap kepak ayam:
- 6 keping kepak ayam
- ½ cawan buttermilk
Bahan campuran tepung :
- ½ cawan tepung ubi kentang
- 2 sudu makan tepung jagung
- 1 sudu teh lada hitam
Bahan sos :
- 1 sudu makan madu
- 4 sudu makan gochujang * pes cili Korea
- 3 ulas bawang putih | cincang
- ½ sudu makan kicap masin
- 1 sudu makan cuka
- 1 sudu makan minyak bijan
- ½ sudu makan bijan putih | sangai
CARA MEMASAK :
1. Perapkan ayam dengan buttermilk selama 20 minit.
2. Dalam mangkuk lain gaul tepung ubi kentang, tepung jagung dan lada hitam
3. Masukkan ayam dan salut dengan tepung.
4. Goreng ayam hingga keemasan, ketepikan seketika.
5. Panaskan minyak dan tumis bawang putih
6. Masukkan pes cili Korea (gochujang), kicap masin, madu, minyak bijan dan cuka, Gaulkan.
7. Apabila sudah masak, tutup api dan masukkan ayam yang sudah digoreng dan gaul.
8. Angkat dan hidangkan. Tabur dengan bijan sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Rasa rangup ayam goreng disaluti dengan sos yang sungguh berperisa
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Jika tiada gochujang boleh juga digantikan dengan cili boh atau cili kering
5.CHAMCHI-KIMCHIJJIGAE @ KIMCHI STEW WITH TUNA (Korea)

BAHAN-BAHAN :
- 150gm tuna
- 340gm kimchi | dihiris
- 1 sudu makan mentega
- 2 ½ cawan air
- 1 sudu makan gochugaru
- ½ cawan jus air kimchi
- 230gm tauhu | dipotong dadu
- Garam secukup rasa
- Daun bawang secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega di dalam periuk dan tumiskan tuna.
2. Masukkan kimchi dan gaul sebati. Masukkan air kimchi bagi mengelakkan ia melekat di periuk.
3. Masukkan air dan renehkan seketika dalam 10-15 minit. Masukkan gochugaru.
4. Masukkan tauhu dan perasakan dengan garam .
5. Angkat dan hiaskan dengan taburan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Mudah disediakan dan ringkas bahan-bahannya
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Usah masak terlalu lama kerana ia akan menyebabkan tauhu hancur
Artikel ini olahan dari RASA.
BACA LAGI : Kenyataan ‘Kimchi Adalah Makanan Korea’, YouTuber Mukbang Ditamatkan Kontrak Dari Agensi China
+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja.
REMAJA kini di
Download sekarang!

