Bukan sahaja pandai berlakon, tujuh artis k-drama ini juga mahir dalam seni mempertahankan diri. Malah salah seorang daripada mereka adalah pemegang tali pinggang hitam taekwando. Siapa mereka?

ARTIKEL BERKAITAN : Perempuan Perlu Tahu Seni Pertahankan Diri, Sherin Amiri Join MMA

  1. Lee Joon-gi
Cantik Dan Kacak, 7 Bintang K-Drama Tak Sangka Hebat Dalam Seni Pertahan Diri
Foto Via Instagram

Lee Joon-gi bintang bersinar dari Korea Selatan yang telah berjaya mencuri hati ramai peminat Kdrama. Pasti ramai peminat yang masih belum move on dengan lakonan bintang ini dalam drama siri seperti Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo dan Criminal Minds, kali ini Lee Joon-gi membuat kemunculan hangat dalam Again My Life.

Setiap kali menonton filem atau drama lakonan Lee Joon-gi, kita semua pasti dihidangkan dengan babak-babak aksi yang memukau mata. Lee Joon-gi adalah peminat setia seni pertahanan diri jiu-jitsu. Pada awalnya pelakon ini menyertai kelas jiu-jitsu sebagai langkah persiapan untuk drama bersiri lakonannya, seterusnya tanpa disangka dia akhirnya jatuh cinta dengan sukan pertahanan diri itu. Selain jiu-jitsu, Lee Joon-gi turut berlatih dalam seni pertahanan diri yang lain seperti taekwondo dan muay-thai.

2. Ahn Bo Hyun 

Cantik Dan Kacak, 7 Bintang K-Drama Tak Sangka Hebat Dalam Seni Pertahan Diri
Foto Via Instagram

Ahn Bo Hyun merupakan graduan lulusan Sekolah Tinggi Sukan di Busan, Korea Selatan. Malah, dia mempunyai pencapaian bukan akademik yang membanggakan ketika zaman persekolahan.
Pencapaian yang dimiliki Ahn Bo Hyun adalah pertandingan tinju amatur di peringkat sekolah tinggi dan dia pernah memenangi pingat emas tau. Wah!

Walaupun Ahn Bo Hyun kini terkenal sebagai pelakon, dia juga pernah bekerja sebagai model dan peninju. Pengalaman bergelar peninju ini menjadikan kebolehannya dalam seni mempertahankan diri menjadi ibu jari dan membolehkannya meneroka dengan mudah apabila terdapat babak pergaduhan dalam genre aksi dan jenayah dalam drama dan filem Korea.

3. Park Hyung Sik

Cantik Dan Kacak, 7 Bintang K-Drama Tak Sangka Hebat Dalam Seni Pertahan Diri
Foto Via Instagram

Bagi anda yang baru mengenali Park Hyung Sik menerusi drama yang dibintanginya, anda harus tahu figura menawan ini merupakan ahli kumpulan lelaki terkenal. Park Hyung Sik buat pertama kalinya sebagai idola pada tahun 2010 dengan kumpulan lelaki ZE:A.

IKLAN

Gumdo adalah seni mempertahankan diri Korea moden yang berasal dari Kendo Jepun. Bergantung pada senjata pedang, diketahui bahawa Park Hyung Sik telah mempelajari seni mempertahankan diri ini selama 7 hingga 8 tahun. Jika anda pernah menonton drama Hwarang, aksi beraninya ketika melakukan adegan menggunakan pedang nampak profesional. Kerana, Park Hyung Sik sudah bertahun-tahun berlatih menghayunkan senjata tajam ke arah lawannya.

4. Lee Si Young

Cantik Dan Kacak, 7 Bintang K-Drama Tak Sangka Hebat Dalam Seni Pertahan Diri
Foto Via Instagram

Nama Lee Si Young memang popular dikalangan peminat industri hiburan Korea Selatan dan di media sosial. Sebabnya, Lee Si Young terkenal kerana aktif memuat naik dan berkomunikasi bersama peminatnya melalui media sosial, seperti Tik Tok.

Malah, sebahagian daripada kandungan tersebut mempamerkan kehebatan beliau dalam bidang persilatan. Semestinya kebolehan ini tidak pernah disia-siakan kerana telah diaplikasikan dalam beberapa projek drama aksi seperti No Mercy (2019) dan Sweet Home (2020).

5. Ha Ji Won

Cantik Dan Kacak, 7 Bintang K-Drama Tak Sangka Hebat Dalam Seni Pertahan Diri
Foto Via Instagram

Siapa yang tidak kenal dengan nama Hai Ji Won sebagai salah seorang pelakon senior terkemuka? Namun, tahukah anda penglibatan pertamanya dalam industri perfileman pada 2000 adalah sebuah filem bergenre thriller yang mengandungi unsur yang cukup tegang.

IKLAN

Dari situ, Ha Ji Won nampaknya tidak berhenti terlibat dalam beberapa projek serupa. Sebut saja Duelist (2005) kepada drama Secret Garden (2010) yang menggabungkan percintaan dan aksi pertahankan dirinya. Ha Ji Won menguasai seni Kendo iaitu seni mempertahankan diri menggunakan pedang kayu dari Jepun.  Malah, pelakon dengan wajah awet muda ini juga menguasai seni pertahankan diri summodo dan tinju juga.

Hebat bukan?

6. Park Shin Hye

Cantik Dan Kacak, 7 Bintang K-Drama Tak Sangka Hebat Dalam Seni Pertahan Diri
Foto Via Instagram

Korang mengaku sebagai pencinta drama Korea? Maknanya, cukup kenal dengan nama Park Shin Hye yang pernah menghiasi pelbagai K-drama hit dari semasa ke semasa, sejak dia terjun ke bidang lakonan seawal usia tiga belas tahun pada 2003.

Pada mulanya, Park Shin Hye terkenal dalam menghiasi drama bertemakan percintaan dan kekeluargaan. Namun, kehebatannya dalam seni mempertahankan diri dan penggunaan senjata telah membawanya ke filem dan drama aksi seperti, Sisyphus: The Myths (2021).

IKLAN

Park Shin Hye belajar tinju dengan jurulatih peribadinya. Pada mulanya dia cuba mendalami seni pertahanankan diri ini kerana wataknya dalam dalam drama aksi “Doctors”. Namun, drama tersebut membuatkan Park Shin Hye sebenarnya jatuh cinta dan terus aktif dalam sukan tinju sehingga kini.

7. Jung Hae In

Cantik Dan Kacak, 7 Bintang K-Drama Tak Sangka Hebat Dalam Seni Pertahan Diri
Foto Via Instagram

Sejak kecil, Jung Hae In telah berlatih taekwondo. Malah bintang drama ‘ Snow Drop’ ini memegang sabun hitam bermakna kemampuannya berada pada tahap tertinggi dalam seni pertahankan diri taekwando. Selain menjaga diri, Jung Hae In mengakui pergerakan taekwando membantunya mendalami wataknya dalam lakonan, lebih-lebih lagi apabila dia diberi babak seni mempertahankan diri seperti dalam drama kolosal, Sageuk.

Wah…hebat-hebat rupanya bintang K-drama pujaan ramai ni.

BACA LAGI : Guna Kunci Je, Pengguna TikTok Ajar Lindungi Diri Cara Paling Mudah

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=9DQhaU6VfAM

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI