Bantuan Sara Hidup 2019 orang bujang akan diberi hujung Mac ini!

Tak tahulah nak menangis ke nak melompat dengar bantuan diberikan ini.

Korang yang bujang rasa bagaimana? Lompat ke menangis? Hikz.

Semalam Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mengumumkan Bantuan Sara Hidup 2019 untuk orang bujang akan diberikan sebanyak RM100 pada penghujung Mac ini.

Memetik Kosmo, Menterinya, Lim Guan Eng berkata, bayaran akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank penerima dan bantuan berkenaan memberi manfaat kepada lebih tiga juta individu dengan peruntukan sebanyak RM300 juta.

IKLAN

Menurutnya, berhubung dengan bayaran selanjutnya, kadar bantuan BSH bagi 2019 untuk golongan bujang akan dikaji semula dan dibentangkan kepada Jemaah Menteri sebelum ianya dimuktamadkan.

“Berdasarkan keputusan Kabinet pada tahun lalu, kerajaan telah menyediakan BSH pada tahun ini dengan mengutamakan keluarga dan telah menyediakan kadar tambahan mengikut bilangan anak di bawah tanggungan.

“Namun begitu, Perdana Menteri telah menekankan bahawa isu tekanan kos sara hidup perlu diberi perhatian bagi semua yang berkeperluan dalam masa terdekat,” katanya dalam satu kenyataan.

IKLAN
BSH RM100. Dibahagi 365 Hari = RM0.27 Sen Sehari! Onz Ke Orang Bujang?
Bantuan sara hidup untuk orang bujang memang agak kurang kerana kerajaan mengutamakan yang berkeluarga dahulu.

Mengulas lanjut, Guan Eng berkata, Timbalan Presiden Pakatan Harapan (PH), Tan Sri Muhyiddin Yassin juga telah menyarankan supaya turut dibantu anak muda yang belum berkahwin dan bekerja tetapi berpendapatan kecil.

Menurutnya, lantaran saranan tersebut, kerajaan telah memutuskan akan membuat bayaran sebanyak RM100 sebagai permulaan kepada setiap individu yang terdaftar di bawah kategori bujang dalam pangkalan data BSH 2018.

IKLAN

Orang ramai boleh menghubungi talian bebas tol 1-800-88-2747 serta e-mel kepada bsh@treasury.gov.my jika terdapat sebarang pertanyaan lanjut.

BSH RM100. Dibahagi 365 Hari = RM0.27 Sen Sehari! Onz Ke Orang Bujang?
Hokay, jom lompat sampai langit sebab dapat duit hikz. Gambar hiasan

Saja nak bagi tahu tapi korang rilek-rilek la baca ya.

Bantuan RM100 tu kalau kita bahagikan selama setahun iaitu 365 hari, bersamaan sehari jumlah RM0.27 sen. Kalau ambil penggenapan yang kita belajar masa sekolah dulu, jadilah RM0.25 sen.

Apo boleh beli ya?. Teh ais kaw pun dah RM3.00 satu cup. Air suam boleh dapat barangkali. Saja nak bagitahu, budak sekolah pun dapat bantuan persekolahan RM100, hikz!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI