Nama Malaysia sekali lagi diharumkan oleh tiga pelajar tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang menuntut Pengajian Ijazah Sarjana Muda Microbiologi di Michigan State University, Amerika Syarikat apabila berjaya merangkul kejayaan Class of 2020 Deparmental Award daripada Department of Microbiology and Molecular Genetics, College of Natural Science.

Pelajar tersebut dikenali sebagai Nurul Izzati Mohamed, Nurul ‘Iffa Nazirah Taini Achim masing-masing menerima anugerah Dietrich C. Bauer Scholarship Award (High Honor Distinction), manakala Nuur Aqilah Izzati Othman pula Russel Duvall Endowed Scholarship Award (Research).

Tiga Pelajar Malaysia Terima Anugerah Di Michigan State University, Amerika Syarikat

IKLAN

Menurut Bernama, sebanyak lapan anugerah dipertandingkan dan tiga anugerah tersebut dibolot oleh pelajar dari Malaysia. Penganugerahan ini adalah berdasarkan kepada kecemerlangan akademik sepanjang tempoh pengajian dan kualiti serta potensi kajian yang dijalankan.

Nurl Aqilah Izzati, 23, adalah penerima tunggal Anugerah Russel Duvall Endowed Scholarship dan penganugerahan itu berdasarkan penilaian panel terhadap pembentangan kajian Wheat Allergy: Do Wheat Genotypes Differ in Allergenicity.

IKLAN
Tiga Pelajar Malaysia Terima Anugerah Di Michigan State University, Amerika Syarikat
Kredit foto: BERNAMA

Pelajar yang berasal dari Batu Pahat, Johor itu juga menjalankan kajian bersama dengan pelajar peringkat Doktor Falsafah (PhD) untuk kajian bertajuk Transdermal Sensitization and Oral Elicitation of Anaphylaxis to Salt-Soluble Wheat Protein In An Adjuvant-Free Mouse Model of Wheat Allergy.

Wah, tahniah girls!

IKLAN

Semoga kejayaan ini dapat menaikkan lagi semangat pelajar di Malaysia untuk terus berusaha gigih bagi menempatkan mereka di universiti luar negara.

Sumber: BERNAMA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI