Bagi peminat roti canai, mesti korang geram bila melihat ‘roti canai sarang burung’ yang telah viral baru-baru ini. Roti canai yang ditengahnya diletakkan dua biji telur separuh masak, dihidangkan secara panas buat sarapan pagi memang betul-betul membuka selera.

Tak perlu beli di kedai, sebenarnya roti sarang burung ini boleh dilakukan sendiri di rumah menggunakan paratha segera sahaja. Lebih mudah kan?

Jom kita lihat bagaimana cara-cara membuat roti canai sarang burung guna paratha segera melalui resipi yang dikongsi oleh Mori Said Kitchen ini.

Bahan-bahan:

– Roti paratha segera
– Mentega
– Dua biji telur
– Serbuk lada hitam
– Garam

Cara menyediakan:

1. Kerat roti paratha pada bahagian tengah seperti dalam video

IKLAN

2. Lipatkan potongan di bahagian tepi roti paratha

3. Gorengkan paratha diatas kuali

IKLAN

4. Selepas paratha sedikit garing, masukkan dua biji telur ditengah-tengah roti

IKLAN

5. Kemudian, letak sedikit serbuk lada hitam dan garam. Siap untuk dihidang!

View this post on Instagram

Hai korang…. breakfast kami pagi ni…. roti canai instant jer.. mmg convenient sgt klu ada stock dlm fridge.. agak2 bosan tak tau nak makan apa… capai jer roti canai instant kemudian goreng kan ikut kreativiti memasing… senang kan. Utk kuah cicah kita org guna adabi instant kari daging…. terlupa nk amik video.. sbb customer dh tunggu kt meja makan… ☺️. Simpan 2@3 tin kari daging adabi ni kt dapur. Menyenangkan sgt. Ok korang….. Selamat menjamu selera. Edit … tak sempat nk reply satu persatu.. Roti paratha Tisha @tishasfood Boleh beli kt pasaraya berdekatan atau online shopee, lazada dan etc.. atau pergi ke website tisha.com.my Pan boleh beli kt Idaman Suri Langkawi… dulu boleh beli di website .. tp skrg dh tak boleh. . #morisaidkitchen #sayamasak #jommasak #roticanai #roticanaiinstant #roticanaisarangburung #food #foodies #foodvideo #foodvideography

A post shared by Mori Said Kitchen (@mori_said) on

Roti canai sarang burung ini sedap dimakan begitu sahaja tanpa perlu kuah kari atau dal. Tak percaya? Try la buat. Hiks!

Sumber: Mori Said Kitchen