Pekerjaan sebagai seorang pramugari dan pramugara sememangnya satu pekerjaan yang disukai ramai. Mana taknya, mereka boleh mengembara keseluruh dunia menaiki pesawat moden, mengenali lebih ramai orang di atas sana sambil bekerja.

ARTIKEL BERKAITAN : Tiada Lagi Skirt Ketat Dan Kasut Tumit Tinggi. Syarikat Penerbangan Tambang Murah Ukraine Tampil Dengan Uniform Lebih Selesa

Selain memastikan keselamatan setiap orang yang terbang dalam pesawat, paling menarik menjadi anak kapal ini ialah kita akan sentiasa kelihatan cantik didepan penumpang, tambahan lagi dengan baju pakaian seragam untuk syarikat penerbangan yang unik.

Memang salute lah untuk semua pramugari dan pramugara di serata dunia!

Baru-baru ini hampir 20 tahun tidak menukar pakaian seragam, syarikat penerbangan British Airways kini memperkenalkan seragam jumpsuit baharu untuk kru kabin wanita, lapor NDTV.

British Airways Perkenal Uniform Baru, Jumpsuit Dan Tunik Siap Ada Pilihan Wanita Bertudung
British Airways uniforms

Pilihan Buat Yang Bertudung

Menariknya, syarikat tersebut menyifatkan pakaian seragam itu sebagai ‘airline first’ dan turut menyediakan seragam pilihan tunik dan tudung buat kru kabin wanita yang bertudung.

Reka bentuk pakaian seragam itu direka oleh pereka fesyen Britian, Ozwald Boateng selama lima tahun dan telah ditangguhkan selama dua tahun kerana wabak Coronavirus yang melanda negara.

IKLAN

Pakaian seragam itu juga menyediakan alternatif buat kru kabin lelaki yang boleh memilih untuk memakai sut tiga helai yang dipadankan bersama, manakala wanita boleh memakai gaun, skirt atau seluar selain daripada jumpsuit.

Difahamkan, pilihan tunik dan tudung juga telah dicipta oleh syarikat penerbangan global untuk anak kapalnya.

British Airways Perkenal Uniform Baru, Jumpsuit Dan Tunik Siap Ada Pilihan Wanita Bertudung
Tukang jahit Savile Row Ozwald Boateng telah mereka sut tiga helai untuk pekerja lelaki BA

Menjelang musim panas, seramai 30,000 kakitangan barisan hadapan akan dilihat dengan pakaian seragam baharu bermula dengan jurutera dan pengendali darat.

“Pakaian seragam kami mewakili ikonik jenama kami, yang akan membawa kami ke masa hadapan, mewakili yang terbaik dari Britain dan membantu kami menyampaikan perkhidmatan British yang hebat untuk pelanggan kami,” kata Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif British Airways, Sean Doyle.

Menurutnya, lebih 1,500 rakan sekerja di seluruh syarikat penerbangan mengambil bahagian dalam 50 bengkel untuk membantu memastikan kesesuaian pakaian, daripada bengkel reka bentuk kepada maklum balas prototaip dan percubaan pakaian.

IKLAN

Kitar Semula Pakaian Seragam

Bukan itu sahaja, kesemua pekerja diperlukan untuk memulangkan semula pakaian seragam lama kepada pihak atasan untuk tujuan mengitar semula atau didermakan kepada orang ramai.

British Airways Perkenal Uniform Baru, Jumpsuit Dan Tunik Siap Ada Pilihan Wanita Bertudung

Kira-kira 90 peratus daripada seragam itu adalah campuran fabrik yang diperbuat daripada polyester kitar semula. Boateng sangat berhati-hati dalam mencipta koleksi unik, mencari inspirasi daripada syarikat penerbangan itu dan kakitangannya.

Corak gelombang udara yang muncul pada jaket, kemeja, butang dan tali leher pada koleksi diilhamkan oleh pergerakan udara di atas sayap pesawat.

IKLAN

Semua pakaian menampilkan fabrik jacquard dengan variasi speed marque ikonik syarikat penerbangan itu. Sementara itu pada bulan November, syarikat penerbangan United Kingdom tersebut membenarkan semua kakitangan untuk memakai maskara, bulu mata palsu dan anting-anting serta membawa aksesori termasuk beg tangan mengikut peraturan baru yang dikemas kini.

Wah, agak-agaknya bila syarikat penerbangan di Malaysia nak tukar pakaian seragam meraka. Mungkin lelaki akan bertanjak pula selepas ini…hehe

Paling penting keselesaan yang terjamin.

BACA LAGI : ‘Flight Delay’? Anda Berhak Tuntut Pampasan Jika Penerbangan Ditunda Atau Batal

Sumber: NDTV

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.