Sudah pelbagai cerita genre adiwira yang telah kita tonton. Tapi tahukah korang bahawa kebanyakan daripadanya diarahkan oleh pengarah lelaki?

 

Bukan tak ada pengarah perempuan yang pernah duduk di kerusi paling penting itu untuk filem bajet besar. Tetapi untuk filem bergenre adiwira?

TIADA.

Lalu apabila penulis mendapat tahu tahun 2020 bakal menampilkan 3 orang pengarah perempuan untuk filem bergenre adiwira, I can’t help being proud  (and yelped a little).

Black Widow (1 Mei) akan diarahkan oleh Cate Shortland, Mulan (27 Mac) pula oleh Niki Caro. Dan Patty Jenkins akan mengarahkan filem Wonder Woman 1984 (5 Jun – antara filem yang dinanti-nantikan oleh ramai peminat DC.

Namun, wanita yang mencatat rekod sebagai pengarah wanita dari Asia pertama yang mengarahkan filem adiwira ialah Cathy Yan menerusi filem Birds of Prey yang telah menemui pawagam bermula hari ini.

‘Bird Of Prey’ Catat Rekod Pengarah Perempuan Asia Pertama Untuk Filem Superhero, Siapa Dia?

‘Bird Of Prey’ Catat Rekod Pengarah Perempuan Asia Pertama Untuk Filem Superhero, Siapa Dia?

Ya, Birds of Prey (And The Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn) merupakan filem sekuel kepada kisah Harley Quinn yang ditayangkan menerusi filem Suicide Squad.

IKLAN

Dilahirkan di China dan kini menetap di New York Amerika Syarikat, Cathy Yan menuntut di Universiti Princeton da New Your University di mana beliau menghabiskan ijazah sarjana muda dan pengajian sarjana.

Sebelum ini, Cathy bertugas sebagai seorang wartawan di the Wall Street Journal di New York, Hong Kong dan China. Kelebihan sebagai seorang penulis itu diarahkan dalam pembabitannya dalam dunia perfileman.

*

Birds of Prey bukan saja diarahkan oleh wanita tetapu juga melantik penulis skrip wanita (Chitina Hodson).

‘Bird Of Prey’ Catat Rekod Pengarah Perempuan Asia Pertama Untuk Filem Superhero, Siapa Dia?

Ia menceritakan bagaimana Harley Quinn (Margot Robbie) bergabung tenaga dengan Huntres (Elizabeth Winstead), Black Canary (Jurnee Smollett-Bell) dan Renee Montoya (Rosie Perez) untuk cuba mengatasi watak jahat terbaru Gotham, Roman Sionis (Ewan McGregor) dan Victor Zsasz (Chris Messina) dari pandangan Harley Quinn.

Korang jangan lupa tonton filem ini dan beritahu kami pandangan korang mengenainya!

IKLAN

Tapi sebelum tu, cuba lihat karakter superhero manakah yang paling dekat dengan diri korang.

[KUIZ] Superhero Manakah Yang Sesuai Mengikut Personaliti Korang

 

 

 

 

IKLAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI