Semalam akhbar Sinar Harian mengadakan Bicara Minda dengan menjemput Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad ke pejabat Kumpulan Media Karangkraf Sdn Bhd.

Majlis yang sepatutnya bermula jam 4.30 itu ditunda sedikit ke jam 5.05 petang dengan kehadiran hampir 1000 orang terdiri dari pelbagai latar belakang termasuk Profesor yang mahu menyaksikan Bicara Minda secara langsung yang dikendalikan oleh moderator Tan Sri Johan Jaafar.

REMAJA kumpulkan lima soalan panas yang ditanya dan Tun Mahathir menjawap dengan sebegitu sempoi.

Bicara Minda: Tun M Jawap 5 Soalan Panas, #1 Adakah Tun Seorang Pendendam?
Tun Mahathir dalam Bicara Minda yang dimoderatorkan oleh Tan Sri Johan Jaafar

#1 Adakah Tun M seorang pendendam?

Tun Mahathir : Saya bukan pendendam. Buktinya saya masih boleh bekerjasama dengan orang yang dahulunya boleh dianggap musuh.

“Mereka pernah gelar saya maha firaun, maha zalim. Ia perkara kecil, saya tak minat nak balas dendam,”katanya.

Dalam pada itu, Tun Mahathir menjelaskan beliau seorang yang boleh bertolak ansur berbanding pimpinan terdahulu, Datuk Seri Najib Razak.

“Najib dulu siapa dia tak suka kena pecat. Saya tak buat begitu,” katanya.

#2 Umno dah berkubur?

Tun Mahathir : Umno yang dahulunya memjuangkan agama, bangsa dan negara sudah terkubur. Jika dahulu kita memperjuangkan nasib rakyat tapi kini sudah tersasar matlamatnya.

IKLAN

“Perjuangan UMNO ialah untuk kekalkan Najib sebagai pencuri yang terbesar. Itu bukan UMNO, UMNO sudah tiada.

Dr Mahathir berkata, wujud juga ahli UMNO yang fanatik meskipun penjelasan sudah diberikan terhadap isu salah laku yang dibangkitkan termasuk membabitkan pemimpin parti.

“Mereka menyokong secara membuta tuli. Kalau kita terangkan pun dia kata duit itu daripada tok Arab, tok Arab gila mana yang nak bagi duit sebanyak itu,” katanya.

Bicara Minda: Tun M Jawap 5 Soalan Panas, #1 Adakah Tun Seorang Pendendam?
Tun Mahathir tenang menjawap semua soalan diutarakan malah jawapannya adakalanya mencuit hati
Bicara Minda: Tun M Jawap 5 Soalan Panas, #1 Adakah Tun Seorang Pendendam?
Orang ramai hadir bagi mendengar Bicara Minda ini semalam

Bicara Minda: Tun M Jawap 5 Soalan Panas, #1 Adakah Tun Seorang Pendendam?
#3 Harapan rakyat bagi bajet 2018

Tun Mahathir : “Pengorbanan yang kita minta bukan banyak sangat. Kerajaan hari ini tidak ada duit untuk beri sama seperti kerajaan dahulu. BR1M, gaji untuk nelayan dan boleh katakan semua orang dapat.

“Ini semua sebab mereka nak beli sokongan. Kalau rakyat anggap kita boleh tolong, undilah. Kita tak boleh bagi duit,” katanya yang meminta rakyat perlu menerima hakikat bahawa prestasi kewangan negara tidak membenarkan pemberian wang secara percuma.
“Itu adalah pengorbanan besar,” katanya

#4 Sukarnya jadi Perdana Menteri sekarang

Tun Mahathir : Agak sukar menjadi Perdana Menteri dalam senario politik masa kini kerana tidak lagi memimpin sebuah parti dominan dalam kerajaan.

IKLAN

“Ini berbeza zaman pentadbiran 22 tahun terdahulu.Dulu pimpin parti dominan kita ada suara terbesar di mana yakin apa yang dicadang mendapat sokongan.

“Sekarang kita ada empat parti dalam Pakatan Harapan (PH) yang berbeza ideologi. Jadi, kalau saya nak buat sebarang keputusan, saya perlu ‘convince’ (yakinkan) parti-parti dalam PH,” katanya.

#5 Apa jadi pada Wawasan 2020?

Tun Mahathir : “Negara perlu mencapai gagasan baharu itu berikutan wawasan awal pada 2020 tidak mampu dicapai kerana sudah kehilangan banyak dasar asal yang direncana oleh saya dulu.

“Malaysia sudah kehilangan banyak masa iaitu selama 14 tahun dan segala usaha ke arah wawasan 2020 juga tidak dilaksanakan sebaiknya,” katanya yang menyasarkan 2025 untuk Malaysia menjadi negara maju.
Bicara Minda: Tun M Jawap 5 Soalan Panas, #1 Adakah Tun Seorang Pendendam?
SOALAN EXTRA LAGI PANAS

#6 Zahid Hamidi kena 45 pertuduhan dan adakah itu strategi kerajaan untuk menjatuhkan pemimpin Umno?

Tun Mahathir : “Buktikanlah bahawa 45 pertuduhan itu adalah rekaan. Kerajaan tidak mempunyai niat untuk mengambil tindakan terhadap pihak-pihak tertentu.

“Kita sudah janji, bahawa kita akan mentadbir negara berasaskan rules of law,” jelasnya.
Kata Tun Mahathir lagi, setiap pertuduhan dibuat oleh Peguam Negara, Tommy Thomas yang berkecuali daripada agenda politik.

“Tunjuk bukti, barulah tuduh kita sengaja ambil tindak balas,” katanya.

IKLAN

Jumaat lalu, Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, atas 45 pertuduhan melibatkan sejumlah RM114 juta berkaitan pecah amanah dan menerima suapan rasuah selain aktivit penggubahan wang haram.

Bicara Minda: Tun M Jawap 5 Soalan Panas, #1 Adakah Tun Seorang Pendendam?LAST, apa soalan Ummi Hafilda yang juga adik beradik dengan Azwan Ali untuk Tun Mahathir dan dengar apa jawapan Tun M yang sangat sempoi.

Ummi Hafilda yang turut hadir ke Bicara Minda bangun untuk bertanyakan soalan mengenai kenyataan wartawan veteran, Datuk A Kadir Jasin bahawa pemimpin PH yang memegang jawatan perlu ‘disekolahkan’ sebelum rakyat hilang keyakinan kepada kerajaan sekarang.

A Kadir yang juga penasihat media dan komunikasi perdana menteri berkata, menteri akan mendapat kebaikan jika ‘disekolahkan’ bagi mengubah acuan minda mereka daripada pembangkang kepada kerajaan.

Tun Mahathir : “Sekolah ada tapi tak formal, kita tak masukkan mereka dalam kelas. Tapi ada usaha untuk meningkatkan kebolehan mereka melalui kursus yang akan diadakan di INTAN (Institut Tadbiran Awam Negara). Kita nak beritahu apa yang boleh dilakukan dan apa yang tak boleh.

“Macam mana nak jadi menteri yang terbaik. Itu semua kita akan cuba sampaikan kepada mereka, memang ada dalam perancangan kita.

Dalam program Bicara Minda ini, Dr Mahathir turut menjawab kenyataan A Kadir bahawa kerajaan berdepan ancaman menteri Kabinet yang mensabotaj kerajaan sendiri kerana kejahilan, tamak kuasa dan ketiadaan fokus.

“Itu lebih baik daripada penyangak,” katanya.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI