Sumber Foto : Reuters

 

Jika pemimpin dunia lain menjadi penerima pertama suntikan dos vaksin COVID-19 seawal Februari 2021, lain pula ceritanya dengan Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern.

Bertempat di Manurewa Marae, selatan Auckland pada hari ini, Jacinda telah menerima dos vaksin pertamanya dan berkata suntikan tersebut “tidak sakit dan lebih mudah daripada suntikan demam”.

Namun, keputusan Jacinda untuk baru menerimanya; kira-kira lima bulan selepas rakyat New Zealand mula menerima suntikan vaksin membuatkan ramai yang tertanya-tanya. Mengapa baru sekarang?

Mengapa tidak Jacinda juga menjadi individu pertama yang disuntik memandangkan beliau adalah orang kuat bagi memastikan pentadbiran negara kiwi itu berjalan lancar.

IKLAN

“Saya tidak pernah ingin menjadi di antara yang terawal.. tapi saya juga mahu menjadi role model (kepada rakyat yang tidak pasti jika vaksin adalah selamat). (Masa yang ditentukan ini) bagi saya adalah seimbang.

“Saya sendiri yang memilih untuk disuntik sekarang untuk memainkan peranan saya (sebagai Perdana Menteri) dan demonstrasikan bahawa (vaksin) adalah selamat, efektif dan penting untuk orang ramai mendapatkannya apabila tiba masa mereka ,” ulas iron woman itu kepada rakan media di sana.

ARTIKEL BERKAITAN : UAE Beri Sokongan Jacinda Ardern Beliau Terima Ugutan Bunuh – REMAJA

IKLAN

Tambah Jacinda, amatlah penting untuk New Zealand memastikan kumpulan paling berisiko tinggi seperti petugas industri perubatan dan petugas di sempadan negara itu untuk mendapatkan vaksin lebih awal.

Setelah fasa itu berakhir, barula New Zealand menyusun rakyatnya yang berusia 60 tahun ke atas untuk menerima suntikan bermula Julai ini dan yang berusia 55-59 tahun akan menerimanya bermula Ogos.

IKLAN

Ia diikuti golongan berusia 45 – 54 tahun (pertengahan hingga hujung Ogos), 35 – 44 tahun (pertengahan hingga hujung September) dan lain-lain peringkat umur bermula Oktober 2021.

*

Baru-baru ini, kerajaan pimpinan Jacinda mengumumkan bahawa mereka telah memgesahkan stok sejuta dos vaksin jenis Pfizer-BioNTech untuk lima juta penduduknya. Pihak berkuasa bahagian perubatan negara itu buat masa ini masih belum meluluskan pemberian vaksin selain Pfizer-BioNTech kepada para penduduknya.

BACA LAGI : [FOTO] Ribuan Wajah Gembira Terpancar Bila Australia-New Zealand Buka Sempadan – REMAJA

Sumber : Reuters

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI