Foto Hiasan : Pexels

 

Terdahulu pada minggu ini, beberapa lokasi di sekitar Lembah Klang telah mengalami masalah bekalan air sebelum ia kembali pulih dalam tempoh kurang dari 24 jam.

Penduduk di Lembah Klang kemudian diuji dengan cuaca hujan berterusan yang menyebabkan banjir kilat. Ia secara tidak langsung memaksa ribuan mangsa banjir dipindahkan ke pusat pemindahan sementara sejak malam kelmarin dan jumlah tersebut dilaporkan meningkat hingga ke hari ini.

ARTIKEL BERKAITAN : Hujan Berterusan Punca Banjir, TAPI Malaysia Masih Dianggap Negara Bertuah Di Asia Tenggara – REMAJA

Belum pun reda isu banjir di Lembah Klang, penduduk di sini malangnya terpaksa berdepan satu isu lain dan kali ini ia sekali lagi mengenai bekalan air.

Belum Reda Isu Banjir, 472 Kawasan Lembah Klang Hilang Bekalan Air
Foto Hiasan : Pexels

Menurut kenyataan pengurusan Air Selangor Sdn Bhd pada hari ini, Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Langat kini sedang beroperasi pada pengeluaran separa kira-kira pada tahap 40 peratus sahaja daripada pengeluaran harian. Ini berikutan paras sungai yang meningkat dalam masa dua hari ini lalu mengakibatkan insiden banjir.

LRA Cheras Batu 11 pula terpaksa dihenti tugas disebabkan banjir manakala di LRA Langat 2, berlaku penutupan bekalan elektrik kecemasan di muka sauk Semantan. Itulah punca ketiadaan bekalan air di LRA Langat 2.

Buat masa ini, Air Selangor masih belum dapat memastikan bilakah operasi akan pulih semula.

Isu bekalan air ini bertambah runcing kerana kebanyakan jalan utama kini masih ditutup kerana situasi banjir yang masih bertakung. Lalu, Air Selangor tidak dapat menggerakkan bantuan bekalan air alternatif melalui lori tangki air kepada pengguna di kawasan terjejas sepanjang gangguan bekalan air tidak berjadual ini.

Berikut merupakan di antaa kawasan yang terjejas akibat isu bekalan air ini:

 

PETALING

Pekan Sungai Besi

IKLAN

Desa Tasik

Bandar Tasik Selatan

 

KUALA LUMPUR

Tun Razak Exchange

Taman Seputeh

Taman Pandan Indah

Royal Selangor Golf Vlub

Royal Malaysian Air Force Base 1

IKLAN

KL Sentreal

Bandar Sri Permaisuri

Bandar Damai Perdana

Taman U Thant

 

HULU LANGAT

Mara Japan Industrial Institure

Setia Ecohill

IKLAN

Taman Suntex

Bandar Mahkota Cheras

Balakong

Technology Park Semenyih

Semenyih Immigration Detention Centre

University of Nottingham Malaysia

Taman Desa Ros Kajang

Aeon Cheras Selatan

Sumber : (1)

BACA LAGI : Banjir Di Pusat Dagangan Dunia Putra. Anugerah Drama Sangat 2021 Dihentikan Serta Merta, Artis Dan Kru Diarah Pulang – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI