Sumber Gambar : Twitter Mohd Redzuan Abdul Manap

Setiap tahun, boleh dikatakan kebanyakan kawasan di sekitar Pantai Timur akan mengalami banjir ketika musim tengkujuh.

Penuntut Universiti Hilang, Bapa Mangsa Pertama Banjir Di Pahang
Sumber Gambar : Astro Awani

Namun malang tidak berbau apabila satu berita sedih diterima menerusi penguna Twitter dengan nama Mohd Redzuan Abdul Manap apabila dilaporkan seorang pelajar dilaporkan hilang dan bapanya ditemui lemas.

 

Ketua Polis Daerah Jerantut Supt Mazlan Hassan berkata mangsa Zulkarnain Hitam, 58, ditemukan lemas sekitar 10.30 malam, dipercayai akibat dihanyutkan arus deras semasa berjalan kaki pulang ke rumah bersama tiga anak lelakinya selepas memindahkan kereta ke kawasan tinggi.

IKLAN

Selain dari itu, dalam kejadian yang sama seorang daripada anak lelakinya Ukai Iskandar, 23, yang merupakan penuntut Universiti Malaysia Pahang (UMP) di Gambang di sini, turut hilang dan sehingga pagi ini masih belum ditemukan.

Penuntut Universiti Hilang, Bapa Mangsa Pertama Banjir Di Pahang
Sumber Gambar : Twitter Mohd Redzuan Abdul Manap

“Kesemua mereka difahamkan berjalan kaki dari Kampung Gintong untuk pulang ke rumah di Taman Perdana yang terletak kira-kira dua kilometer dari lokasi tempat Iskandar meletak kenderaan semasa kejadian berlaku,” katanya semasa dihubungi.

IKLAN

Mazlan berkata dua lagi anak mangsa yang berusia 15 dan 13 tahun bagaimanapun berjaya diselamatkan oleh orang awam

Operasi mencari Ukai yang dimulakan sekitar 11 malam melibatkan 17 anggota pasukan mencari dan menyelamat terpaksa dihentikan pada 3.30 pagi ekoran cuaca yang semakin buruk.

IKLAN

Penuntut Universiti Hilang, Bapa Mangsa Pertama Banjir Di Pahang

Justeru itu beliau sempat menasihatkan orang ramai agar berwaspada dengan perkembangan banjir dan sentiasa mematuhi arahan pihak berkuasa sepanjang musim banjir bagi mengelakkan kejadian tidak diingini.

Jadi, elakkan bermain air sewaktu musim tengkujuh terutamanya korang yang berada disekitar Pantai Timur. Stay safe!

Sumber: Bernama , Twitter Mohd Redzuan Abdul Manap