Gambar Hiasan (Foto Via NSTP/FATHIL ASRI/ The New York Times)

Dalam kes jangkitan Covid-19 di kebanyakan negara Eropah kembali melonjak menjelang ketibaan musim sejuk dan rata-rata seluruh dunia berjaga-jaga menerim gelombang baru Covid-19.

Kini, penduduk dunia ditakutkan lagi dengan beberapa kes jangkitan virus selsema burung di Eropah dan Asia telah dikesan oleh Pertubuhan Kesihatan Haiwan Sedunia (OIE) akhir-akhir ini, menunjukkan ia dipercayai akan kembali merebak lagi.

Belum Reda COVID-19, Jangkitan Virus Selsema Burung Pula Merebak Di Eropah & Asia
Foto : The New York Times

Dikenali Influenza H5N1 ini menyerang sumber makanan daging utama iaitu unggas (burung burung domestik seperti ayam, angsa, itik dan ayam belanda.)

Menurut statistik OIE menerusi The Guardian, di China sebanyak 21 jangkitan kepada manusia melibatkan virus jenis H5N6 tahun ini, lebih tinggi berbanding sepanjang tahun lepas.

Manakala di Korea Selatan pula, virus selsema burung dilapor telah menjangkiti sekitar 770,000 ternakan di wilayah Chungcheongbuk-do hingga menyebabkan kesemuanya terpaksa disembelih.

IKLAN

Sementara itu di Jepun, jangkitan pertama dilapor berlaku pada musim sejuk tahun ini di sebuah ladang di timur laut negara tersebut, dikatakan melibatkan virus jenis H5N8.

Selain Asia, Eropah juga tidak terkecuali apabila kira-kira 7,000 burung di Rogaland, Norway dilapor dijangkiti virus berkenaan, selain di Belgium, Perancis dan Belanda.

IKLAN

Awal bulan ini, zon pencegahan selesema burung telah diisytiharkan di seluruh Great Britain, di mana semua penjaga burung diwajibkan mematuhi langkah biosekuriti yang ketat selepas sekawan ayam di Dundee di Scotland terpaksa dimatikan.

Sebelum ini Malaysia pernah dilanda H5N1 pada Malaysia Ogos 2004 apabila kes pertama dikesan di Kelantan. Penyakit ini telah berjaya dibenteras dengan segera dan Malaysia diiktiraf bebas dari penyakit ini pada 5 Januari 2005. Kes terpencil sekali lagi dilaporkan kira-kira satu tahun kemudian di Kuala Lumpur.

IKLAN

Berdasarkan laporan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Perak, selesema burung disebabkan oleh virus Avian Influenza (AI) yang biasanya boleh berjangkit kepada burung.

Tanda dan Gejala Dijangkiti Selesema Burung

Korang boleh disyaki menghidap Selesema Burung sekiranya terlibat dengan ternakan yang sakit dan mati dalam jumlah yang banyak. Pesakit mungkin mengalami demam tinggi yang melebihi 38 darjah selsius, sakit kepala, sakit otot, batuk, sakit tekak, muntah, sakit perut, cirit-birit dan sesak nafas.

Sumber: The Guardian, Astro Awani, myhealth.gov.my

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI