Impak kegagalan bola sepak Malaysia ke final AFF 2020 akhirnya menyebabkan ketua jurulatih kebangsaan, Tan Cheng Hoe mengundurkan diri.

Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), hari ini memaklumkan bahawa ketua jurulatih kebangsaan, Tan Cheng Hoe telah membuat keputusan untuk melepaskan jawatannya.

Terima Kasih ‘Coach’, Tan Cheng Hoe Undur Diri Gara-Gara Prestasi Hambar AFF
Timnas Malaysia mempertahankan Tan Cheng Hoe usai kegagalan di Piala AFF 2020. (ANTARA FOTO/Hafidz Mubarak A)

Cheng Hoe telah mengadakan perbincangan dengan pihak pengurusan FAM dan menyatakan hasratnya itu berikutan kegagalan skuad kendaliannya melangkah ke separuh akhir Piala Suzuki AFF 2020 di Singapura, baru-baru ini.

Selepas berbincang secara terbuka dari semua sudut, pihak pengurusan FAM akhirnya menghormati keputusan tersebut dan telah bersetuju untuk melepaskan Cheng Hoe menerusi persetujuan bersama kedua-dua pihak.

FAM mengucapkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih kepada Cheng Hoe yang secara keseluruhannya telah berkhidmat selama 14 tahun bersama FAM sejak bergelar penolong jurulatih skuad B-20 kebangsaan pada 2005 hingga 2013 sebagai penolong jurulatih kebangsaan dan kembali semula pada 2017 sebagai penolong jurulatih kebangsaan kepada Nelo Vingada.

IKLAN

Terima Kasih ‘Coach’, Tan Cheng Hoe Undur Diri Gara-Gara Prestasi Hambar AFF

Antara kejayaan yang diraih beliau ialah membantu Malaysia memenangi pingat emas Sukan SEA 2009 dan menjuarai Piala Suzuki AFF 2010 ketika bergelar pembantu kepada Datuk K. Rajagobal serta naib juara Piala Suzuki AFF 2018 selaku ketua jurulatih.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN : Kali Pertama Tercalon, ‘Stadium JDT’ Terus Menang Stadium Of The Year! – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

IKLAN

Sumber: Vocket FC