Foto : Pexels

Sebelum beli rumah, elok juga anda tahu tentang perbezaan antara hartanah freehold vs leasehold di Malaysia ini.

Beli Hartanah Secara ‘Freehold’, Apa Akan Terjadi Selepas Tempoh Pajakan Berakhir?
Foto Via kakiproperty

Sekarang ini, kebanyakkan projek pembinaan perumahan menyediakan hak pemilikan Freehold, dan ia lebih murah berbanding nilai rumah leasehold. Tapi, apa beza antara kedua ini?

Freehold atau milikan tanah diberi selama-lamanya membawa maksud tanah yang diperihalkan dipegang untuk selama-lamanya. Hartanah freehold yang sudah mempunyai geran individu / strata tanpa sekatan, boleh saja dijual kepada sesiapa termasuk kepada bukan bumiputera.

Tapi bagi leasehold atau tempoh pajakan 99 tahun bermaksud tanah tidak boleh dipindah milik kepada orang lain melainkan dengan kebenaran kerajaan negeri.

Jika membeli rumah atau tanah yang bersifat leasehold, tentu ramai bertanya apa akan jadi selepas tempoh pajakan itu berakhir?

Salkukhairi Abd Sukor yang juga Timbalan Presiden Pertubuhan Kebajikan dan Literasi Undang-undang Malaysia (K-LITERASI), sebuah NGO yang ditubuhkan untuk memberi kesedaran undang-undang kepada masyarakat khususnya berkaitan isu-isu semasa yang melibatkan kepentingan rakyat berkongsi maklumat yang perlu orang ramai ketahui mengenai tanah bersifat leasehold ini.

Beli Hartanah Secara ‘Freehold’, Apa Akan Terjadi Selepas Tempoh Pajakan Berakhir?

IKLAN

1. Ramai yang rasa tak selamat kalau beli dan memiliki tanah Pajakan 99 tahun.
Sebenarnya tidak ada masalah pun bagi seseorang jika ingin membeli atau memiliki tanah berstatus pajakan 99 tahun asalkan tanah tersebut mempunyai geran individu yang berasingan dan bebas daripada sebarang bebanan.

2. Namun begitu anda perlu tahu bahawa kebiasaannya tanah berstatus pajakan ini mempunyai sekatan kepentingan di mana ianya perlu mendapat kebenaran bertulis daripada Menteri Besar atau Pihak Berkuasa Negeri terlebih dahulu sebelum ianya boleh dipindahmilik dan digadai kepada pihak bank.

3. Cuma ramai yang nak tahu, apa yang akan berlaku terhadap tanah tersebut selepas pajakan tanah itu tamat tempoh?

4. Apabila sesatu tanah berstatus pajakan itu tamat tempoh pajakan, maka secara umumnya tanah tersebut akan kembali menjadi milik kerajaan semula, melainkan tempoh pajakan itu dilanjutkan oleh kerajaan.

IKLAN

5. Adakah selepas tempoh pajakan tamat, tanah itu akan dikembalikan kepada kerajaan negeri atau kerajaan akan tawar atau bayar pampasan dan sebagainya?

Ya. Setelah tempoh pajakan tamat, tanah tersebut akan menjadi milik kerajaan negeri dan kerajaan negeri TIDAK PERLU membayar sebarang pampasan atau ganti rugi kepada pemilik selepas tempoh pajakan itu tamat.

6.Walaubagaiamanpun sebelum tempoh pajakan tersebut berakhir, pemilik boleh memohon untuk lanjutan tempoh pajakan dan diberi hak milik semula kepada mereka dengan tempoh pajakan yang baru dan kebiasannya kerajaan akan meluluskan tempoh lanjutan pajakan tersebut, melainkan atas sebab-sebab tertentu dan munasabah yang mana lanjutan tidak dapat diluluskan.

7. Namun begitu, untuk membolehkan tempoh pajakan dilanjutkan, pemilik perlu terlebih dahulu menjelaskan bayaran premium tertentu mengikut nilaian semasa tanah tersebut.

IKLAN

8. Berdasarkan Peruntukan Seksyen 90A Kanun Tanah Negara (Pindaan 2016), permohonan lanjutan tempoh pajakan boleh terus dibuat kepada Pihak Berkuasa Negeri melalui pejabat tanah yang berkenaan sebelum tempoh pajakan tamat (sebaik baiknya dalam tempoh 2 atau 3 tahun sebelum tempoh pajakan tamat).

9. Walau bagaimanapun sekiranya kerajaan memutuskan untuk mengambil tanah pajakan itu sebelum tempoh pajakan tamat, maka kerajaan WAJIB BAYAR PAMPASAN terhadap tuan tanah mengikut harga semasa.

Ambil tahu sebelum membeli sesuatu hartanah. Moga bermanfaat kepada semua!

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : REMAJA ( Almaswa Haji Che Ros)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI