Hujan lebat kini pastinya memberi kembimbangan buat orang ramai kerana khuatir sekiranya berlaku banjir teruk sekali lagi.

ARTIKEL BERKAITAN : Banjir Kilat Landa Lembah Klang, Tip Elak Baiki Kereta Dengan Kos Tinggi Jika ‘Air Naik’

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) baru-baru ini meramalkan 10 juta rakyat Malaysia akan mengalami banjir hujung tahun ini sehingga awal tahun depan.

 

MetMalaysia juga mengeluarkan ramalan yang menyebut musim banjir mungkin bakal melanda bermula bulan November hingga Januari 2023.

IKLAN

Berdasarkan ramalan itu, MetMalaysia menyebut negeri-negeri yang bakal terjejas adalah seperti berikut:

  • Kelantan (1.8 juta orang)
  • Terengganu (1.2 juta orang)
  • Johor (4 juta orang)
  • Pahang (1.6 juta orang)
  • Sebahagian Sarawak (2.5 juta orang)

Kawasan tersebut akan terjejas oleh musim monsun atau musim tengkujuh dan berkemungkinan besar akan mengalami hujan lebat berterusan.

AWAS! Lebih 10 Juta Rakyat Malaysia Bakal Terkesan Dengan Banjir Kali Ini
Foto : FMT

Selain itu, MetMalaysia juga menyebut negeri-negeri berikut mungkin akan turut dilanda banjir akibat perubahan cuaca;

IKLAN
  • Selangor
  • Kuala Lumpur
  • Bahagian utara Kedah

Sementara itu, bermula 3 Oktober depan — Fasa Peralihan Monsun dijangka berlaku dan ia berterusan sehingga November 2022, menandakan berakhirnya Monsun Barat Daya yang telah bermula sejak 14 Mei lalu.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) berkata, semasa fasa peralihan monsun, rantau negara akan menerima tiupan angin lemah dari pelbagai arah yang sesuai untuk kejadian ribut petir yang lazimnya membawa hujan lebat berserta angin kencang dalam jangka masa yang singkat.

So guys, korang boleh bersedia dengan persiapan untuk mengelakkan sebarang kesulitan sekiranya berlaku masalah banjir dapatkan bantuan dengan segera. Semoga kejadian tahun-tahun lepas tidak lagi berulang.

IKLAN

BACA : Senarai Talian Kecemasan Yang Boleh Dihubungi Bantu Mangsa Banjir Di Selangor

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI