Bumi berdepan situasi getir apabila ada berita yang tersebar luas mengenai sebuah asteroid bersaiz bangunan Burj Khalifa yang akan melintasi Bumi pada Ahad ini. Tapi adakah ia berpotensi akan berlanggar dengan Bumi?

Asteroid Setinggi Burj Khalifa Hampiri Bumi Ahad Ini – NASA
Sumber Gambar : Universe Today

Agensi Pentadbiran Angkasa dan Aeronautik Kebangsaan (NASA) secara rasmi mengesahkan bahawa satu asteroid setinggi bangunan tertinggi dunia, Burj Khalifa dan diameter 0.51 kilometer dijangka akan melintasi bumi ahad ini.

Menurut NASA, asteroid yang dinamakan 153201 2000 W0107 itu kini bergerak ke angkasa lepas dengan kelajuan 56,000 batu sejam. Kejadian ini dijangka akan berlaku pada 29 November 2020 ini.

Asteroid tersebut berukuran antara 12, 000 hingga 25, 700 kaki (ft) iaitu bersamaan dengan 370 hingga 820 meter tinggi. Ia memberi peluang kepada saintis untuk mengkaji dengan lebih terperinci.

IKLAN

Bagaimanapun, asteroid gergasi ini yang diklafikasikan sebagai ‘Asteroid Menghampiri Bumi’ (NEA) itu tidak melanggar bumi atau menyebabkan malapetaka.

Terdahulu, saintis di New Mexico telah menemui asteroid yang sama pada 29 November 2000 yang lalu.

IKLAN

Asteroid merupakan sisa-sisa batu tanpa udara yang dihasilkan daripada kesan pembentukan sistem suria sekitar 4.6 bilion tahun lalu.

IKLAN

Untuk info, dalam sistem suria terdapat berbilion malah mungkin trilion objek yang mengorbit matahri. ” Pengembaraan angkasa lepas” ini terlalu kecil untuk dipanggil planet dan diberi nama-nama berdasarkan kriteria tertentu.

So kita sebagai seorang Islam mari la berdoa agar tiada apa yang buruk akan berlaku pada bumi ini Ahad nanti…

Sumber: The Sun

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI