25 Julai lalu, beberapa hari sebelum Aidiladha disambut ramai menyuarakan kebimbangan jika tidak boleh pulang beraya ke kampung.

Ini susulan kenyataan dikeluarkan oleh Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, di mana kerajaan akan kembali melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sekiranya kes positif COVID-19 mencecah tiga angka. Jelas Menteri lagi, kerajaan tiada pilihan melain mengembalikan semula PKP sekali gus mengehadkan pergerakan.

"Empat hari berturut-turut kes meningkat. Laporan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengatakan kes meningkat disebabkan kealpaan kita sendiri,” tegas beliau dalam sidang akhbar tersebut.

Hari ini, kurang dari 10 hari selepas pengumumuman dibuat, angka individu yang positif COVID-19 sudah pun mencecah 174 orang. Membuktikan isu kesihatan dan penjarakan sosial bukan isu mainan. Malah virus ini juga bukan sesuatu yang boleh dipandang remeh oleh masyarakat kerana virus ini boleh tersebar jika sikap tak peduli masih menebal dalam masyarakat.

Dalam satu kenyataan akhbar dibuat oleh Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdulllah, sebanyak 13 jangkitan baru kes COVID-19 direkodkan hari ini. Secara keseluruhan menjadi kepada 9,083 kes dengan jumlah kes aktif 174 kes.

IKLAN

Tambah Dr Noor Hisham, sembilan daripada keseluruhan kes baru berkaitan kes import dai mana lima warga tempatan dan empat bukan warga negara. Antara negara terbabit ialah dua kes dari China, India, Jepun, satu kes Ireland, Indonesia dan Yaman.

"Empat kes warga tempatan di mana dua darinya Kluster Sivagangga di Pulau Pinang dan satu kes daripada Kluster Kurau.

Sementara satu kes dikesan di Putrajaya iaitu daripada Kluster Meranti," katanya dalam sidang media hari ini.

IKLAN

Dua kluster baru wujud iaitu Kluster Kurau dan Kluster Meranti

KKM ingin memaklumkan bahawa terdapat dua (2) buah kluster baharu yang telah dikenalpasti hari ini, iaitu:

1. Kluster Kurau:
Dua (2) kes positif telah dikesan dalam kluster ini. Kes pertama kluster ini (iaitu kes ke-9050) merupakan kes positif COVID-19 yang telah dilaporkan pada 7 Ogos 2020. Kes kedua kluster ini (iaitu kes ke-9082) merupakan abang ipar kepada kes ke-9050, di mana beliau telah dikesan hasil aktiviti pengesanan kes secara aktif (Active Case Detection) dan saringan kontak rapat. Susulan itu, beliau sekeluarga yang berada di Pulau Pinang telah turut disaring. Pada 9 Ogos 2020, beliau dikesan positif COVID-19 manakala, ahli keluarga beliau yang disaring setakat ini [iaitu lima (5) orang] pula dikesan negatif.
Setakat ini sejumlah 115 individu kontak rapat telah disaring. Daripada jumlah ini:
• 106 negatif; dan
• Sembilan (9) masih menunggu keputusan.
Pengesanan kes secara aktif dan saringan kontak rapat masih diteruskan.

IKLAN

2. Kluster Meranti:
Kluster ini mula dikesan apabila kes ke-9083, iaitu seorang petugas kesihatan dikesan positif COVID-19 pada 8 Ogos 2020. Beliau mempunyai kontak kepada kes ke-8968, iaitu kes COVID-19 yang telah dikesan hasil daripada saringan pra pembedahan (kes ini telah dilaporkan pada 31 Julai 2020). Setelah disiasat, kes ke-8968 didapati pernah mempunyai sejarah mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan di mana kes ke-9083 telah bertugas. Saringan kontak rapat dan aktiviti pengesanan kes secara aktif (Active Case Detection) sedang dijalankan di mana setakat ini 15 individu telah disaring. Punca jangkitan kluster ini adalah masih di dalam siasatan.

STATUS TERKINI KLUSTER PUI SIVAGANGGA

Sehingga 9 Ogos 2020 jam 12 tengah hari, seramai 4,636 orang telah disaring dalam kluster ini dan daripada jumlah ini, 45 dikesan positif COVID-19. Pecahan saringan mengikut negeri yang terbabit adalah seperti berikut:
1. Kedah (4,078 disaring):
• 31 kes dikesan positif COVID-19;
• 4,020 individu negatif; dan
• 27 individu masih menunggu keputusan.
2. Perlis (390 disaring):
• 11 kes dikesan positif COVID-19; dan
• 379 individu masih menunggu keputusan.
3. Pulau Pinang (168 disaring):
• Tiga (3) kes dikesan positif COVID-19;
• 85 individu negatif; dan
• 80 individu masih menunggu keputusan.

Saringan kontak rapat dan aktiviti pengesanan kes secara aktif (Active Case Detection) masih diteruskan. Langkah-langkah pencegahan seperti proses nyah kuman dan nyah cemar juga turut dijalankan di kawasan- kawasan yang telah dikenalpasti berkait rapat dengan kluster ini. Situasi terkini kluster ini akan dimaklumkan dari semasa ke semasa kepada orang
Bersediakah kita di PKP semula?