Siapa masih ingat pada isu larangan merokok di restoran dan gerai makan?

Ketika Pakatan Harapan memerintah, berkuat kuasa 1 Januari 2020, mana-mana individu yang didapati merokok di dalam kedai makan dan tidak berjarak tiga meter atau 10 kaki dari premis kedai makan, kompaun sebanyak RM250 boleh dikenakan.

Jika gagal membayar membayar kompaun tersebut, individu disaman akan didakwa di mahkamah dan boleh dikenakan denda tidak melebihi RM10,000 atau tidak lebih dua tahun penjara.

Ketika larangan ini dikuatkuasakan,ramai dilihat patuh pada arahan walau ramai mempertikaikannya kerana perokok perlu keluar merokok di kaki lima. Isu ini disokong oleh wanita terutama ibu-ibu yang mempunyai anak kecil kerana bahana asap rokok. 

Malah, restoran-restoran dilihat patuh pada arahan dengan meletakkan tanda larangan merokok di premis mereka.

IKLAN

Itu cerita di awal Januari 2020 di mana ramai melihat “ia kejayaan peribadi” golongan wanita yang mahu menikmati me time bebas dari asap rokok.

 

Kini restoran lebih tumpu pada isu COVID-19

Bagaimana pun pertengahan Mac tahun ini menyaksikan pandemic COVID-19 melanda dunia di mana Perintah Kawalan Pergerakan mula diperkenalkan di negara kita. Ia juga termasuk perubahan kerajaan iaitu Perikatan Nasional. Ketika itu, PKP dibuat bagi memutuskan rantaian COVID-19 dan negara berjaya mencapai tahap sifar kerana rakyat patuh pada perintah ini.

Selang beberapa bulan, kita mulai bebas. Bebas ke sana ke mari termasuk minum di kedai mamak atau restoran di mana hanya perlu tulis nama, check suhu dan lakukan sanitasi tangan.

IKLAN

Apa yang mengecewakan, isu larangan merokok mula dilupakan. Seolah-olah bebas merokok di kedai makan dan perokok pun tak takut lagi merokok walau dalam premis.

Apa Jadi Pada Isu Larangan Merokok Di Restoran & Kedai Makan?
Masih ada individu ingkar larangan merokok di premis makanan. Foto: BERNAMA

Apa Jadi Pada Isu Larangan Merokok Di Restoran & Kedai Makan?Persoalannya, adakah larangan dan denda merokok di premis ini sudah tida relevan?

Memetik laporan pernah disiarkan Berita Harian pada September lalu, larangan ini masih berkuat kuasa. Ya, tak boleh merokok dalam premis kedai makan dan denda akan dikenakan.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali, berkata kerajaan sebenarnya masih lagi melaksanakan peraturan larangan merokok di kedai makan dan restoran terbuka termasuk menggiatkan lagi aspek penguatkuasaannya.

IKLAN

“Penguatkuasaan ada lagi sampai sekarang, seperti kes COVID-19 kalau dia langgar (larangan kuarantin) dan kena tangkap baharulah mereka kelam kabut. Samalah dengan penguatkuasaan larangan merokok,” katanya.

Ini bermakna, undang-undang larangan merokok masih lagi ada dan belum ‘berkubur’ seperti disangka sesetengah pihak dengan alasan kononnya pengalihan tumpuan pemantauan sudah diberikan penuh kepada isu pematuhan COVID-19.

Malah, Dr Noor Azmi turut meminta orang ramai memainkan peranan dengan melaporkan kepada anggota penguat kuasa Kementerian Kesihatan (KKM) sekiranya melihat ada individu yang melanggar peraturan terbabit.

Apalah salahnya jika kita sebagai rakyat Malaysia terus mengikut peraturan. Kadang kita suka membezakan antara Barat dan negara lain.

Seperti di Jepun, budaya menjaga kebersihannya memang nombor satu tapi isu kebersihan taboo bagi sesetengah orang. Sama dengan bab penguatkuasaan, apa salah kita teruskan larangan itu itu kerana ia baik untuk semua di mana semua premis makanan bebas dari asap rokok.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI