Bagi peminat filem seram, elemen-elemen menakutkan yang dipapar dari satu babak ke satu babak bagai satu keseronokan untuk terus menontonnya. Debaran, kejutan dan lain-lain elemen seram dipaparkan adakalanya membuatkan jantung berdetak laju.

Bagi peminat filem seram, satu perkongsian dari saudara Mohd Fendi di fb Misteri, Sejarah, Rare dan Fakta Dunia mengenai satu filem seram Antrum The Curse yang dihasilkan pada tahun 1979 benar-benar menakutkan. Ini kerana filem yang mengisahkan pemujaan syaitan ini seolah terkena sumpahan dan ada saja musibah bagi penontonnya hingga banyak dunia mengharamkannya.

Bagaimana pun bagi peminat generasi masa kini, korang boleh menontonnya tetapi ada elemen seram yang sudah dibuang yang menjadi punca kematian penontonnya. Malah file mini sudah ditukar nama Antrum: The Deadliest Film Ever Made. Ia pertama kalinya telah ditayangkan pada 7 February 2020 yang lalu. Kini ia dapat ditonton di beberapa platfrom digital seperti Amazon, Google Play, iTunes dan banyak lagi.

Baca kisah sebenar di sebalik filem seram ini

Pada tahun 1979, sebuah filem seram yang diberi judul Antrum telah berjaya dihasilkan. Filem tersebut dikatakan mempunyai sumpahan tersendiri dan menjadi penyebab kematian kepada sesiapa yang menontonnya.

Filem ini pertama kalinya ditayangkan di sebuah panggung wayang Budapest pada tahun 1988. Tanpa sebab yang dapat dijelaskan, panggung wayang tersebut mengalami kebakaran sehingga menyebabkan 56 orang penonton meninggal dunia.

IKLAN

Antrum The Curse! Filem Seram Ini Bagai Ada Sumpahan, Banyak Dunia Haramkan Tayangannya

Kejadian yang hampir serupa kembali berlaku sewaktu penayangan filem Antrum di sebuah panggung wayang di San Francisco pada tahun 1993. Sebuah letupun yang besar telah berlaku sehingga menyebabkan 30 orang penonton meninggal dunia.

IKLAN

Filem Antrum kemudiannya diharamkan di banyak negara dan telah dihapuskan kerana dipercayai mempunyai sumpahan yang sangat menakutkan.

Menurut catatan yang pernah direkodkan, filem tersebut mengandungi banyak unsur satanic dan pemujaan syaitan.

IKLAN

Setelah menghilang lebih daripada 20 tahun, salinan filem Antrum kemudiannya berjaya ditemukan semula. Dua orang pengarah iaitu David Amito dan Michael Laicini bercadang untuk menayangkan semula filem tersebut dengan menghilangkan beberapa unsur seram di dalamnya dan diberi judul baru iaitu Antrum: The Deadliest Film Ever Made.

Antrum The Curse! Filem Seram Ini Bagai Ada Sumpahan, Banyak Dunia Haramkan Tayangannya

Menurut mereka berdua, filem Antrum yang asli mengandungi beberapa bahagian rahsia yang hanya mampu dilihat oleh penonton tertentu. Bahagian rahsia itulah yang menjadi penyebab kepada kematian mereka yang menontonnya.

Antrum: The Deadliest Film Ever Made pertama kalinya telah ditayangkan pada 7 February 2020 yang lalu. Kini ia dapat ditonton di beberapa platfrom digital seperti Amazon, Google Play, iTunes dan banyak lagi.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI