Gambar hiasan

Isu peperiksaan di sekolah nampaknya masih hangat diperkatakan kerana terdapat permintaan ibu bapa yang mahu peperiksaan dimansuhkan dikembalikan semula.

Namun, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menegaskan bahawa pihak mereka kekal dengan keputusan untuk tidak mengembalikan peperiksaan awam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) semula.

Menurut Timbalan Menteri Pendidikan II Datuk Mohamad Alamin berkata, UPSR dan PT3 dimansuhkan kerana KPM mahu melahirkan modal insan yang mempunyai kemahiran dalam pelbagai bidang dan tidak terhad dalam bidang akademik sahaja.

Kementerian Pendidikan Kekal Dengan Keputusan, UPSR & PT3 Tidak Akan Dikembalikan
Foto: Berita Harian (Gambar hiasan)

Jelasnya lagi, sudah banyak penerangan yang diberikan bahawa mereka mengambil pendekatan yang lebih inklusif, bukan hanya eksklusif berdasarkan peperiksaan semata-mata kerana ingin melahirkan modal insan yang berkebolehan dalam banyak bidang lain.

IKLAN

“Malaysia bergerak ke arah negara yang lebih maju, kami ingin membekalkan negara dengan modal insan dalam pelbagai kepakaran. Itu tujuan utamanya, jadi percayalah kita akan membantu negara melahirkan Malaysia yang lebih berkebolehan,” tambahnya lagi.

Kementerian Pendidikan Kekal Dengan Keputusan, UPSR & PT3 Tidak Akan Dikembalikan
Foto: Kosmo (Gambar hiasan)

Untuk info, KPM telah memansuhkan sepenuhnya UPSR pada 28 April lepas dan memperkasakan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) dan PBD, manakala Jun lalu kementerian itu juga turut mengumumkan PT3 dimansuhkan bermula tahun ini dan digantikan dengan pengukuhan PBS.

IKLAN

Sumber: (1)

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=hBLXZZKX8uc&t=148s

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI