Sumber Foto : PEXELS (Cotton Bro)

 

Catatan jumlah kes baharu COVID-19 yang amat luar biasa pada hari ini nyata telah membuka mata ramai pihak mengenai perlunya arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara total di Malaysia terutamanya di negeri Selangor.

Daripada sejumlah 6075 kes baharu pada hari ini, Selangor telah mencatatkan sebanyak 2,251 kes diikuti oleh negeri kedua tertinggi iaitu Johor (699 kes), Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (660 kes), Kedah (445 kes), Kelantan (442 kes) dan negeri-negeri lain. Tiada sebuah negeri pun yang terlepas daripada mencatatkan jumlah kes baharu Covid-19 pada hari ini.

Lalu menerusi muat naik ke Instagram Majalah Remaja sebentar tadi, rata-rata warganet yang tergolong dalam kalangan anak muda menyokong sepenuhnya perlaksanaan total lockdown terutamanya di Selangor.

IKLAN

Ujar @__msaraa__, ia perlu demi memudahkan urusan pelajar untuk kembali ke sekolah dan meneruskan sesi pengajaran dan pembelajaran secara fizikal.

IKLAN

“Kami pelajar ini pun nak kelas fizikal. Ingat suka ke online kadang-kadang internet terputus, lepas tu ada problem dengan laptop? Tak larat dah nak kelas online.”

Anak Muda Sokong ‘Total Lockdown’, Sudah Penat Berdepan Kelas Online
Sumber Foto : PEXELS (Cotton Bro)

@tirqh pun berpendapat ia wajar kerana kita perlu sedar akan tugasan berat yang sedang dipikul oleh para barisan hadapan terutamanya di pusat kesihatan sekiranya jumlah kes baharu meningkat secara konsisten selepas ini. “Ekonomi boleh bina balik, takkan nyawa pula yang jadi taruhan?”

IKLAN

Sekiranya pengguna yang dikenali sebagai @nrlndiah_ inginkan lapangan terbang dan pusat membeli-belah untuk ditutup sepenuhnya agar jumlah kes dapat dikurangkan, @martina_maii juga bersetuju. “Selagi tak buat lockdown sepenuhnya, selagi itulah ada orang yang suka sangat merayau dan melanggar SOP.”

Sementara itu, ramai juga yang keliru dan tertanya-tanya dari manakah jumlah kes baharu Covid-19 datang sedangkan aktiviti merentas negeri dan daerah telah disekat sebelum perayaan Hari Raya Aidilfitri, tempoh hari.

Apapun, REMAJA turut bersetuju bahawa perlaksnaan PKP sepenuhnya ini wajib dilaksanakan secepat mungkin demi masa hadapan keselamatan serta tahap kesihatan rakyat Malaysia.

Statistik sudahpun menunjukkan peningkatan jumlah kes yang meningkat secara konsisten. Apa lagi bukti dan wadah yang ditunggu sebelum keputusan itu boleh diambil?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI