Semalam kita telah menyaksikan sejarah tercipta apabila Malaysia menerima Perdana Menteri Malaysia ke-10. Namun bak kata pepatah di sebalik kejayaan seorang lelaki, ada wanita hebat di sisinya.

Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, 70, kini bergelar first lady of Malaysia yang dikagumi ramai. Kerana apa? Perjuangannya yang tidak kenal erti penat dan lelah. Umum mengetahui selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan pada 1998, beliau menjadi ketua yang mengepalai pergerakan Reformasi.

Bukan calang-calang orangnya, Jom kita kenali serba sedikit tentang diri beliau;-

IKLAN
  1. Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dilahirkan pada 3 Disember 1952 di Hospital Kandang Kerbau, Singapura yang kini dikenali sebagai KK Women’s and Children’s Hospital.
  1. Merupakan anak kedua dari lima adik beradik. Bapa beliau, Allahyarham Datuk Dr Wan Ismail Wan Mahmood merupakan seorang pegawai kerajaan manakala ibunya pula, Allahyarhamah Datin Mariah Khamiss merupakan suri rumah tangga.
  1. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Convent St Nicholas, Alor Setar, Kedah dan kemudiannya menyambung pengajian di Kolej Tunku Kurshiah, Seremban, Negeri Sembilan (TKC). Datin Seri Rosmah Mansor merupakan senior beliau di TKC.
Alumni Kolej Tunku Kurshiah, Pelajar Terbaik Royal College of Surgeons. Kenali Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Bersama bekas-bekas pelajar TKC yang lain dalam majlis meraikan persatuan murid tua (OGA).
  1. Cemerlang dalam peperiksaan. Datuk Seri Dr Wan Azizah Kemudiannya menyambung pengajian ke luar negara pada 1973. Beliau menjadi pelajar dalam bidang perubatan di Royal College of Surgeons, Ireland.

ARTIKEL BERKAITAN: Merupakan Alumni Kolej Melayu Kuala Kangsar Dan Universiti Malaya, Ini 8 Fakta Menarik Anwar Ibrahim

IKLAN
  1. Berjaya memperolehi ijazah dalam bidang obstetric dan ginekologi, beliau juga dinobatkan sebagai antara pelajar terbaik sekaligus dianugerahkan Pingat Emas MacNoughton-Jones pada 1977.

Alumni Kolej Tunku Kurshiah, Pelajar Terbaik Royal College of Surgeons. Kenali Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail

IKLAN
  1. Datuk Seri Wan Azizah bergelar seorang pakar oftalmologi di Hospital Besar Kuala Lumpur dan di Hospital Universiti, Universiti Malaya. Walaupun begitu beliau tidak lagi berkhidmat setelah suaminya dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 1993.
  1. Beliau merupakan wanita pertama Malaysia bergelar Timbalan Perdana Menteri pada Mei 2018 sehingga Februari 2020 apabila Pakatan Harapan berjaya membentuk kerajaan sebelum dijatuhkan oleh gerakan yang digelar ‘Langkah Sheraton’.
  1. Pada pilihan raya umum ke-15 yang lalu, beliau telah bergelar Ahli Parlimen Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur apabila berjaya memenangi kerusi tersebut dengan majoriti undi 9817.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI