Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Raja Zarith Sofiah Almarhum Sultan Idris Al Mutawakkil Alallahi Shah terus menjadi di antara nama paling dicari-cari di platform digital.

ARTIKEL BERKAITAN : Pendidikan Penting Buat Sultan Ibrahim: Pernah Tamatkan Latihan Ketenteraan Darat, Laut & Udara!

Graduan Universiti Oxford & Dikenali Sebagai Ahli Bahasa, 10 Fakta Raja Permaisuri Agong, RAJA ZARITH SOFIAH
Kredit Facebook/Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

Untuk mengetahui dengan lebih dekat mengenai profil Baginda. Ini kami kongsikan10 info menarik baginda:

01

Raja Zarith Sofiah diputerikan pada 14 Ogos 1959 di Hospital Batu Gajah, Perak. Baginda merupakan puteri kedua dan anakanda ketiga kepada Sultan Perak Almarhum Paduka Seri Sultan Idris al-Mutawakkil Alallahi Shah Ibni Almarhum Sultan Iskandar Shah Kadasallah dan Raja Perempuan Perak, Almarhum Raja Perempuan Muzwin Binti Almarhum Raja Datuk Sri Ariff Shah.

 

 

02

Menerima pendidikan awal di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Datin Khadijah Kuala Kangsar sehingga darjah enam sebelum meneruskan pendidikan menengah di Sekolah Jenis Kebangsaan Raja Perempuan Kalsom Kuala Kangsar. Pada September 1972, baginda kemudian melanjutkan pengajiannya di Cheltenham Ladies College di England hingga tamat Tingkatan Enam.

Graduan Universiti Oxford & Dikenali Sebagai Ahli Bahasa, 10 Fakta Raja Permaisuri Agong, RAJA ZARITH SOFIAH

03

Pada tahun 1977 baginda kemudian telah meneruskan pengajiannya di Davies College, London seterusnya diterima masuk ke Somerville College, Universiti Oxford pada 1978.

IKLAN

 

04

Pada Jun 1983, Raja Zarith Sofiah dikurniakan Ijazah Sarjana Muda seterusnya Ijazah ‘Bachelor of Arts in Chinese Studies’ pada tahun 1986.

Graduan Universiti Oxford & Dikenali Sebagai Ahli Bahasa, 10 Fakta Raja Permaisuri Agong, RAJA ZARITH SOFIAH
Gambar Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong bersama Almarhum Sultan Idris Shah II semasa menerima ijazah pada majlis graduasi di Universiti Oxford. Ia merupakan kali terakhir Seri Paduka Baginda bertemu Almarhum Ayahanda Baginda. (Kredit Facebook/Sultan Ibrahim Sultan Iskandar)

05

Baginda juga dikenali sebagai ahli bahasa dan mempelajari beberapa bahasa termasuk bahasa Mandarin, bahasa Perancis dan bahasa Itali. Semasa belajar di Universiti Oxford, Baginda telah memilih bahasa Mandarin sebagai salah satu subjek dalam pengajiannya.

 

06

Memiliki bakat seni lukis daripada ayahanda, hasil seni baginda pernah beberapa kali menjadi hiasan buku-buku cenderamata.

 

IKLAN

07

Baginda telah mendirikan rumah tangga bersama Yang di-Pertuan Agong ketika berusia 23 tahun, Sultan Ibrahim yang ketika itu merupakan Tunku Mahkota Johor.

 

08

Hasil perkahwinan itu, pasangan diraja ini dikurniakan enam orang cahaya mata yang terdiri daripada enam orang putera dan seorang puteri.

 

09

Sepanjang berkahwin Sultan Ibrahim, baginda dikurniakan gelaran Yang Amat Mulia Isteri Tunku Mahkota Johor Raja Zarith Sofiah. Selepas pemahsyuran Sultan Ibrahim sebagai Sultan Johor pada Januari 2010, baginda menggunakan gelaran sebagai Raja Zarith Sofiah binti Almarhum Sultan Idris Shah.

IKLAN

Baginda tidak memakai gelaran Sultanah Johor sebaliknya memakai gelaran Permaisuri Johor  ketika Istiadat Kemahkotaan Sultan Ibrahim pada 23 Mac 2015 bagi menunjukkan perbezaan status asal baginda yang merupakan puteri kepada Sultan Perak.

 

10

Raja Zarith Sofiah juga merupakan Canselor Universiti Teknologi Malaysia (UTM) selain Fellow Fakulti Pengajian Bahasa dan Linguistik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Antara penglibatan baginda dalam aktiviti kemasyarakatan ialah bertindak selaku penaung Persatuan Cerebral Palsy Johor, Persatuan Pengajaran Bahasa Inggeris Malaysia, penasihat Diraja Bulan Sabit Merah Malaysia, penaung Yayasan Kelab Rotary Tebrau, Johor Bahru, Naib Presiden Majlis Wanita Johor (MAWAR) dan Yang Dipertua Persatuan Pandu Puteri Malaysia Cawangan Johor.

Beauty with brain Raja Permaisuri Agong kita ni.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI