Sebelum ini viral apabila pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) Veveonah Mosibin dituduh menipu ketika menjawab peperiksaan di atas pokok menerusi video YouTube-nya.

“This Is Actual Cyberbullying” Bekas Menteri Juga Yang Pertahankan Veveonah

Kenyataan Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin dalam sidang Dewan Rakyat baru-baru ini mengenai Veveonah Mosibin kononnya tidak menjalani sebarang peperiksaan ketika videonya tular memanjat pokok telah menerima pelbagai persepsi.

Veveonah didakwa menjawab ‘mencipta story’ sukar mendapat capaian internet semasa perlu menduduki peperiksaan.

Tak cukup dengan itu, Ahli Parlimen Kudat, Abdul Rahim Bakri pula berkatadirinya dan para pegawai telah membuat siasatan di Sabah dan mengiyakan dakwaan yang dikeluarkan oleh Datuk Zahidi Zainul Abidin, di akaun Facebook-nya.

IKLAN

Menurut beliau, ibu bapa Veveonah sudah terlalu lama tidak tinggal di Kampung Sepatalang seperti yang didakwa Ketua Kampung Sepatalang, Elwin Madisa dan ketua kampung Bilangau Besar, Edward Upak di Daerah Pitas, Kota Marudu.

Timbalan Menteri Kewangan I itu juga berkata, Veveonah dan keluarganya menetap di pekan Pitas yang mempunyai perkhidmatan internet dan bukannya di Kampung Sepatalang seperti yang didakwa.

Posting tersebut bagaimanapun telah dipadamkan oleh beliau.

IKLAN
“This Is Actual Cyberbullying” Bekas Menteri Juga Yang Pertahankan Veveonah
Datuk Zahidi Zainul Abidin

 

Hannah Yeoh Tampil Ke Hadapan

Terkini, bekas Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat, Hannah Yeoh tampil mengecam tindakan dua Timbalan Menteri terhadap pelajar perempuan itu dan melabel tindakan mereka berdua sebagai buli siber.

Menerusi akaun Twitter-nya, ahli parlimen Segambut itu menyifatkan apa yang dilakukan oleh Datuk Zahidi Zainul Abidin dan Datuk Abd Rahim Bakri itu tidak seharusnya timbul.

IKLAN

Malah, beliau juga kesal dengan tindakan berdiam diri daripada Datuk Seri Rina Harun (Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat) mahupun daripada timbalan menterinya.

“This Is Actual Cyberbullying” Bekas Menteri Juga Yang Pertahankan Veveonah

Buli siber dalam konteks zaman sekarang membawa maksud seseorang yang menggunakan peranti elektronik atau telekomunikasi untuk membuli orang lain.

Biasanya ia dilakukan dengan menghantar mesej berbaur ancaman, mengejek, mencela, mengajak atau mempengaruhi orang lain serta mengugut.

Emmm…penulis rasa macam complicated pula kes Veveonah ni. Tapi tiada sebarang kenyataan daripada pelajar Sabah ini pula ye?