Semalam kebanyakan dari kita menyaksikan secara live pembebasan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendapat pengampunan Diraja atas pertuduhan dengan niat politik yang dihadapinya sejak 20 tahun lalu.

Berita pembebasannya bagai dinantikan dan masa yang sama, begitu ramai wartawan termasuk orang ramai berkumpul di Hospital Rehabilitasi Cheras bagi menyaksikan sendiri pembebasan yang dianggap begitu bersejarah bagi Malaysia yang kini dikuasai oleh Pakatan Harapan.

Mungkin mahu berita lebih eksklusif tetapi masa yang lama juga mungkin membuatkan sebahagian warga media dan orang ramai makan dan minum sambil menunggu detik pembebasan tersebut. Bukan saja makan dan minum dan kemudian membuat sepah tanpa masukkan sampah ke dalam tong sampah, ada yang lebih berani menghisap vape di perkarangan hospital.

Namun tindakan sebahagian media ini mendapat ucapan tahniah yang amat padu dari warga Kementerian Kesihatan sendiri.

Tahniah kepada media..Saya menghormati hak anda dalam mendapatkan berita untuk rakyat,tapi sila la bertanggungjawab. Setelah DSAI keluar, anda pun keluar meninggalkan sampah di DEPAN lobi wad..tong sampah hanya kurang 10 langkah dari tempat tin tin anda. 
Malah ada yang merokok di depan itu.

IKLAN

Tahniah!

 Akak Ini Ucap “TAHNIAH” Kepada Media Kerana Buang Sampah Di Hospital, Ada Lebih Berani Hisap Vape

Mungkin tak tahan dengan sikap individu yang mementingkan diri sendiri ini, apa yang boleh dilakukannya hanya menegur dan memberi ucapan tahniah yang kita sendiri boleh faham maksud mendalamnya.

IKLAN

Untuk lebih pengetahuan, hospital sudah diwartakan sebagai tempat larangan merokok dan individu yang ditangkap merokok boleh dikenakan hukuman mengikut Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004.

Tidak hanya di hospital tetapi ada beberapa kawasan awam seperti Lapangan Terbang, Stesen Pengangkutan Awam, Premis Kerajaan dan banyak lagi. Dendanya boleh mencapai RM250 dan jika engkar dan dibawa ke mahkamah, dendanya boleh mencecah RM1000. mengikut Peraturan 11(1)(g) Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004,” katanya.

IKLAN

Berita ini turut dikongsi oleh Public Health Malaysia yang turut memaparkan warga kerja media yang selamba menghisap vape di perkarangan hospital biarpun kawasan itu sudah diwarta sebagai kawasan larangan merokok sepenuhnya.

Akak Ini Ucap “TAHNIAH” Kepada Media Kerana Buang Sampah Di Hospital, Ada Lebih Berani Hisap Vape

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI