Sebenarnya mudah sangat nak buat aiskrim dekat rumah, hasilnya tetap rasa sedap macam jenama di pasaran.

Dan yang lagi best, korang boleh jimat banyak kalau buat sendiri aiskrim homemade ni. Menariknya korang boleh ikut citarasa dan favourite dengan apa sahaja perisa yang dimahukan. Malah, resepi ini juga tak memerlukan ice cream maker. Yeayyy!!

Kali ini, Remaja share cara buat aiskrim salted caramel yang serius sedap.

IKLAN

Bahan-bahan:

IKLAN
  • 2 cup heavy cream
  • 1 tin susu pekat manis
  • sea salt secukup rasa ( ikut suka )

Cara membuatnya:

  1. Reneh 1 tin susu pekat manis ke dalam ais panas selama 2 jam.Selepas 2 jam, masukkan susu pekat manis ke dalam bekas, masukkan 1/2 sudu teh sea salt. Ratakan kesemuanya. Biar seketika selama 10 minit.
  2. 2 cup heavy cream dimasukkan ke dalam mesin pengisar, kisar sehingga sebati semuanya. Masukkan sedikit demi sedikit daripadanya ke dalam adunan karamel, kacau kesemuanya.
  3. Bila semua siap, sejukkan selama 6 jam. Dah boleh makan!

IKLAN

Tips : Boleh tambah juga bahan-bahan kesukaan lain seperti coklat cip, honeycomb dan pelbagai lagi. Kalau tak ada mixer boleh je guna blende biasa.