Kali terakhir Tan Sri Michelle Yeoh dan Awkwafina digandingkan adalah menerusi filem Crazy Rich Asians (2018).

 

Siapa masih ingat gandingan dua orang pelakon berbakat ini menerusi filem Crazy Rich Asian?

 

Bagaimanapun, pelakon lagenda Malaysia Tan Sri Michelle Yeoh dan pelakon Amerika Syarikat, Awkwafina tidak mempunyai terlalu banyak babak lakonan bersama. Ini memandangkan watak masing-masing lebih terarah kepada isu berbeza.

Michelle Yeoh Jadi Pelakon Malaysia Pertama Dalam Filem Marvel Untuk 2021
Di antara babak dalam Crazy Rich Asians. IYA, mereka jarang sekali disatukan dalam sebuah babak, which IS a crime!

Menerusi Crazy Rich Asians, Michelle ‘sibuk’ dengan isu anaknya (ahem Henry Golding) mengahwini gadis biasa (Constance Wu) manakala Awkwafina pula terarah untuk menolong rakan karibnya (Constance Wu) memenangi hati bakal ibu mertuanya (Michelle).

Bagaimanapun,  Michelle dan Awkwafina banyak berinteraksi semasa mereka menjayakan jelajah promosi besar-besaran untuk filem tersebut di seluruh dunia sepanjang tahun 2018.

Michelle Yeoh Jadi Pelakon Malaysia Pertama Dalam Filem Marvel Untuk 2021
Michelle dan Awkwafina di salah satu set promosi filem Crazy Rich Asians bersama Gemma Chan dan Constance Wu

 

Kini, mereka dijadualkan akan kembali bergandingan menerusi sebuah filem terbitan Disney baharu berjudul Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (Shang-Chi).

IKLAN
Michelle Yeoh Jadi Pelakon Malaysia Pertama Dalam Filem Marvel Untuk 2021
Sumber Foto: Marvel

Disney secara rasminya mengumumkan senarai pelakon untuk filem tersebut sebentar tadi; di mana Michelle akan membawakan watak Jiang Nan manakana Awkwafina pula membawakan watak Katy. 

Secara tidak langsung, Michelle kini ialah pelakon kelahiran Malaysia pertama yang tampil dalam filem Marvel Cinematic Universe! Tidak hairanlah Michelle dilaporkan berada di Australia pada tahun ini, berdasarkan laporan TIME.

Ini kerana beliau terlibat dalam penggambaran Shang-Chi yang bertempat di Fox Studios Australia di Sydney dan di beberapa lokasi lain di sekitar New South Wales.

Selain Awkwafina dan Michelle, Shang-Chi juga akan menampilkan Simu Liu (Shang-Chi), Tony Leung (Wenwu), Meng’er Zhang (Xialing), Ronny Chieng (Jan Jan), Fala Chen (Jiang Li) dan Florian Munteanu (Razor Fist).

IKLAN

Michelle Yeoh Jadi Pelakon Malaysia Pertama Dalam Filem Marvel Untuk 2021
Sumber Foto: Marvel

Serba sedikit mengenai filem Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings ini; ia mengisahkan tentang Shang-Chi yang merupakan seorang pelatih seni mempertahankan diri yang hebat. Dia terpaksa berdepan dengan kisah silamnya yang telah lama ditinggalkan apabila kembali ‘terperangkap’ dalam taktik sebuah kumpulan pengganas yang dikenali sebagai Ten Rings.

Mengenai watak yang akan dibawakan oleh Awkwafina dan Michelle Yeoh, Awkwafina menggambarkan watak Katy sebagai rakan Shang-Chi yang ‘dicampak’ ke dalam situasi tanpa mengetahui apakah yang harus dia lakukan.

Manakala watak Michelle sebagai Jian Nan pula masih belum dikupas dengan lebih lanjut.

IKLAN
Michelle Yeoh Jadi Pelakon Malaysia Pertama Dalam Filem Marvel Untuk 2021
Sumber Foto: EW

Sebelum ini, Shang-Chi dijadualkan untuk mula ditayangkan pada 12 Februari ini bersempana tarikh istimewa Tahun Baru Cina di seluruh dunia.

Namun disebabkan oleh pandemik COVID-19, Shang-Chi terpaksa menundakan tayangannya 9 Julai, 2021.

Dengan pengumuman pada hari ini, ia sekaligus menandakan permulaan watak seni mempertahankan diri berdarah Asia baru dalam kelompok filem Marvel Cinematic Universe. Tak sabarnya!

Terlebih dahulu, watak Shang-Chi diperkenalkan menerusi kisah komik Marvel bermula tahun 1973 hasil ciptaan Steve Englehart dan Jim Starlin.

*

Jangan lepaskan peluang untuk menghantarkan penyertaan secara online bagi pencarian Hero Remaja 2021 bermula 7 Disember sehingga 20 Disember 2020. KLIK DI SINI.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI