Sebelum ini tular di media sosial tentang kisah seorang pelajar yang berkongsi cerita bagaimana guru disekolahnya membuat ‘lawak rogol’ ketika sesi pembelajaran. Kisah remaja ini mendapat perhatian ramai, termasuklah ada juga masyarakat yang tidak berpihak kepadanya.

BACA: KPM Ambil Tindakan : Guru ‘Bergurau’ Tentang Rogol Dipindahkan Ke..

Hari ini, Ain Husniza telah membuktikan bahawa dirinya mampu menerima keputusan cemerlang dalam SPM walaupun pernah dipandang rendah oleh masyarakat.

Instagram: @ainhsaifulnizam

Ain berkongsi berita gembira itu di laman Twitter dengan memuat naik screen shot daripada seorang netizen yang pernah meminta gadis ini untuk fokus kepada peperiksaan SPM jika tidak mahu mendapat keputusan corot.

Pelajar ini juga turut berkongsi cerita bagaimana hidupnya tertekan sewaktu SPM apabila netizen mengatakan bahawa pelajarannya tidak berkat dan terus menerus mendoakannya gagal dalam peperiksaan.

“Dah dah la tu, nak fail SPM ke?”

IKLAN

“Kau ni belajar takde berkat dari cikgu”

“Semua ilmu cikgu bagi kau tu dah ilmu haram, takde berkat”

Itulah antara kata-kata yang dilemparkan kepada Ain Husniza. Jelasnya lagi, naik turun balai polis, nangis sana sini, tertekan dengan pelajaran, tertekan kena kecam tapi dia berjanji kepada dirinya sendiri untuk membuktikan bahawa semua masyarakat yang memandang rendah kepadanya adalah silap.

IKLAN
Foto: SCMP

Buktinya, Ain berjaya mendapat keputusan 7A dalam SPM dan dia juga tidak percaya serta merasakan ini adalah berkat daripada semua guru yang telah membantu mengajar mereka di sekolah itu.

BACA: Isu Lawak Rogol: Terima Saman Daripada Guru, Ain & Bapa Fail Saman Balas

Tahniah diucapkan kepada Ain Husniza, dan buat masyarakat di luar sana, janganlah kita memandang rendah kepada orang lain tidak kiralah sama ada korang kenal atau tidak kepada individu itu. Korang sendiri pun tidak tahu bagaimana kemampuan mereka dalam pelajaran, jadi tidak perlulah untuk kita judge orang lain okay?.

IKLAN

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.