Siapa sangka filem Malaysia mampu menerima anugerah di peringkat antarabangsa dan lebih membanggakan lagi, jalan ceritanya memartabatkan budaya di negara kita.
Filem aksi persilatan, Geran terbitan Layar Pictures dan Tree of Hopes Productions telah dinobatkan sebagai penerima Anugerah Daniel A.Craft di Festival Filem Asia New York (NYAFF) ke-19.

Menurut media rasmi NYAFF, EasternKicks.com melaporkan kemenangan ini meletakkan pengarah Geran, Areel Abu Bakar setaraf dengan nama-nama seperti Dante Lam (Operation Red Sea), Yue Song (The Bodyguard) dan Jung Byung-gil (The Villaines) yang memenangi anugerah kecemerlangan filem aksi itu sebelum ini.

Filem lakonan Namron, Khoharullah Majid, Feina Tajuddin, Fad Anuar, Azlan Komeng (koreografer aksi silat) dan Megat Shahrizal mengangkat seni persilatan Gayong Pusaka dengan tema kekeluargaan dan persaudaraan.

Pengarah filem ini juga menyifatkan kemenangan ini sebagai penghargaan besar kepada kru produksi dan peminat filem Geran yang mengangkat seni silat dan budaya masyarakat Malaysia ke layer perak di mata dunia.

IKLAN

Mungkin ada yang tidak tahu bahawa filem Geran ditayangkan pada 10 Oktober 2019 di Malaysia serta Brunei dan khabarnya menggunakan bajet sendiri. Filem ini mengisahkan tentang satu keluarga pesilat yang mempertahankan maruah dan tanah rumah mereka daripada tergadai selepas adik mereka menghilangkan diri dan menggadai geran tanah itu kepada lintah darat.

Akan Datang

Masyarakat Malaysia mengucapkan tahniah diatas kemenangan ini dan ramai juga yang meluahkan rasa kecewa kerana filem ini tidak mendapat sambutan di negara kita.

IKLAN

IKLAN

Apa-apa pun sekali lagi kami ucapkan tahniah buat semua team produksi filem Geram. Semoga kejayaan ini dapat menyuntik semangat ramai lagi penggiat filem dalam menghasilkan naskhah tempatan yang bakal diiktiraf di peringkat dunia.

Sumber: Astro Awani