Ada RM27K Lepas 3 Tahun, Lelaki Ini Kongsi Teknik Simpan Untuk Orang Gaji Bawah RM2000

326

Ramai mengeluh kos sara hidup tinggi hari ini. Kata segelintir anak muda, susah untuk mereka membuat simpanan ditambah gaji juga kecil kerana ada banyak komitmen untuk dibayar.

Belum lagi bulanan kereta, minyak, makan dan minum atau keperluan membeli barang keperluan yang bukan murah harganya. Namun sebelum terus merungut tak mampu buat simpanan, belajarlah dulu teknik pengurusan kewangan dari pakar bertauliah iaitu Amir Syahir yang banyak membantu menguruskan kewangan baik dari segi ilmu hartanah, pengurusan kewangan, tips ASBF dan ilmu yang bermanfaat untuk kita semua.

Baca coretan yang ditulis oleh pakar kewangan ini seperti mana dia membuat catatan di fbnya atas nama Amir Syahir.

Amir Syahir seorang pakar perancang kewangan, hartanah, tips ASBF dan banyak lagi

Korang masih bujang? Baru bergelar graduan? Atau baru dapat kerja? Mungkin post ini boleh ubah cara pemikiran anda untuk mencipta masa depan yang gemilang.

Mesti korang habis belajar merancang nak beli rumah la, kahwinlah, beli kereta la kan. Kalau dalam tiga tahun ada simpanan RM27K best kan?

Jika korang masih bujang dan kurang komitmen, saya selalu sarankan supaya paksa diri untuk simpan 30% daripada pendapatan. Lagi tinggi lagi bagus.

Jika korang bergaji RM2000, tolak KWSP semua ada dalam RM1850. 30% daripada RM1850 = RM555. Korang sepatutnya kena simpan RM555.

Ini perkiraan yang Amir lakukan bagi membantu anak muda mengurus kewangan bagi tempoh 3 tahun

Sebelum buat hutang jahat ni elok korang buat ASBF. Tak lama pun. Untuk tiga tahun je. Tangguhkan kehendak sekejap. Masa saya bujang, saya boleh force saving simpan 50% daripada gaji.

Yang dah kahwin boleh simpan 10% pun okay lah. Takpun sama-sama menyimpan. 15% seorang. Gaji setiap tahun semakin naik kan. Jangan tambah hutang baru tetapi melaburlah untuk masa depan yang lebih terjamin.

Jadi, apa yang korang boleh buat:

  1. Mohon ASBF RM100K tanpa takaful. Promo rate 4.9%. Bulanan RM531. Terminate selepas dapat dividen selepas tiga tahun.

Dividen yang dapat tu simpan dalam ASB. Dibiarkan compunding. Jangan usik dividen. Bayar ansuran bulanan setiap bulan guna gaji sendiri

Selepas tiga tahun, korang terminate ASBF akan dapat;

⏩ Dividen terkumpul 3 tahun @ 7% setahun = RM22,504

⏩Pulangan prinsipal @ 36 bulan = RM4737

Jumlah kasar simpanan tunai= RM27,241️Jika korang simpan sendiri RM531 X 36 bulan = RM19,116. Beza 8 ribu lebih tu. Sapa nak bagi kan. Berbaloi tak korbankan segala kehendak dalam tempoh tiga tahun, boleh ada simpanan lebih RM27K?

Selepas tiga tahun, gaji korang akan naikkan. Korbankan tiga tahun untuk buat ASBF untuk merancang masa depan yang cerah.

Pengurusan kewangan kena betul supaya orang muda boleh menyimpan duit untuk masa depan mereka

Dah nampak jalan? Korang boleh tanam azam untuk menyimpan 30% daripada pendapatan. Jika niat nak simpan deposit rumah ke nak kahwin ke boleh juga guna ASBF ni.

Dengan deposit RM27K anda mampu membeli rumah berharga RM200K.

Masa ini matlamat anda sudah jelas. Korang semakin bijak dan berilmu. Apa nak buat dengan duit ni? Antaranya;

-Buat deposit beli rumah.️
-Beli kereta terpakai.️
-Berkahwin tanpa pembiayaan peribadi.️
-Buat modal untuk beli rumah lelong.️

***
Jika mampu simpan bawah RM300, boleh buat ASBF RM50K dulu. Bulanan RM268. Jangan ikut orang. Korang je tahu kekuatan kewangan korang.

Nak terminate selepas dua tahun pun boleh, lima tahun pun boleh ataupun taknak terminate pun boleh. Semua ikut perancangan korang. Saya akan guide nanti.

Jangan sampai dah kerja 5-10 tahun tapi simpanan RM5K pun tak ada lagi. Jangan berlengah dan masih memberi alasan. Korang kena berubah, barulah masa depan korang berubah.

Sumber : FB Amir Syahir

 

CER KOMEN SIKIT